Przejdź do głównej zawartości

Trida- algierskie danie z makaronem


Trida to tradycyjne danie z Algierii. Makaron w formie kwadracików zrobiony jest z semoliny i jest dostępny w praktycznie wszystkich sklepach algierskich. Niektórzy robią też makaron samodzielnie w domu. Kupny lub domowy makaron gotuje się potem na parze nad garnkiem z sosem i mięsem. 
Biorąc pod uwagę, że nie każdy ma czas i ochotę aby przygotować samodzielnie makaron oraz to, że w naszych sklepach na próżno szukać tego typu makaronu, polecam wam zaopatrzyć się w makaron-łazanki (w formie małych kwadracików). W zależności od regionu i kulinarnych upodobań tride podaje się wraz z jajkiem na twardo, marchewką a niekiedy cukinią. 

SKŁADNIKI:

  • opakowanie makaronu łazanki 
  • wołowina/baranina/kurczak
  • puszka cieciorki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • kilka małych zielonych papryk (opcjonalnie)
  • 2 marchewki
  • 1 niewielka cukinia
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki papryki
  • szczypta kurkumy
  • ras el hanout (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

WYKONANIE:

Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przemieszać i po chwili dodać pokrojony drobniutko czosnek oraz mięso. 

Zalać wodą, dodać koncentrat oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu. 

Po ok 15 minutach dodać cieciorkę, pokrojoną na pół marchewkę i opcjonalnie pokrojoną na kawałki cukinie. 

Gotować aż wszystko będzie miękkie a sos się zredukuje. 

Makaron ugotować w oddzielnym garnku uważając aby się nie rozgotował lub wsypać go do miski, wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i włożyć do parownika. 
Parownik postawić na garnku z sosem i mięsem i parować makaron pod przykryciem. 

Jeśli chcemy wzbogacić tridę o zielone papryki to wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez kilka minut. 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je z garnka razem z cieciorką. 

Do garnka z sosem włożyć makaron, przemieszać wszystko i zostawić na kilka minut aby wchłonął sos. 

Następnie wyłożyć makaron na półmisek lub talerze, dodać cieciorkę, marchewkę, cukinie i mięso. Dołożyć ugotowane na twardo jajka lub zieloną paprykę. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło