Trida to tradycyjne danie z Algierii. Makaron w formie kwadracików zrobiony jest z semoliny i jest dostępny w praktycznie wszystkich sklepach algierskich. Niektórzy robią też makaron samodzielnie w domu. Kupny lub domowy makaron gotuje się potem na parze nad garnkiem z sosem i mięsem.
Biorąc pod uwagę, że nie każdy ma czas i ochotę aby przygotować samodzielnie makaron oraz to, że w naszych sklepach na próżno szukać tego typu makaronu, polecam wam zaopatrzyć się w makaron-łazanki (w formie małych kwadracików). W zależności od regionu i kulinarnych upodobań tride podaje się wraz z jajkiem na twardo, marchewką a niekiedy cukinią.
- opakowanie makaronu łazanki
- wołowina/baranina/kurczak
- puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
- kilka małych zielonych papryk (opcjonalnie)
- 2 marchewki
- 1 niewielka cukinia
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki papryki
- szczypta kurkumy
- ras el hanout (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przemieszać i po chwili dodać pokrojony drobniutko czosnek oraz mięso.
Zalać wodą, dodać koncentrat oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu.
Po ok 15 minutach dodać cieciorkę, pokrojoną na pół marchewkę i opcjonalnie pokrojoną na kawałki cukinie.
Gotować aż wszystko będzie miękkie a sos się zredukuje.
Makaron ugotować w oddzielnym garnku uważając aby się nie rozgotował lub wsypać go do miski, wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i włożyć do parownika.
Parownik postawić na garnku z sosem i mięsem i parować makaron pod przykryciem.
Jeśli chcemy wzbogacić tridę o zielone papryki to wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez kilka minut.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je z garnka razem z cieciorką.
Do garnka z sosem włożyć makaron, przemieszać wszystko i zostawić na kilka minut aby wchłonął sos.
Następnie wyłożyć makaron na półmisek lub talerze, dodać cieciorkę, marchewkę, cukinie i mięso. Dołożyć ugotowane na twardo jajka lub zieloną paprykę.
Komentarze
Prześlij komentarz