Trida- algierskie danie z makaronem


Trida to tradycyjne danie z Algierii. Makaron w formie kwadracików zrobiony jest z semoliny i jest dostępny w praktycznie wszystkich sklepach algierskich. Niektórzy robią też makaron samodzielnie w domu. Kupny lub domowy makaron gotuje się potem na parze nad garnkiem z sosem i mięsem. 
Biorąc pod uwagę, że nie każdy ma czas i ochotę aby przygotować samodzielnie makaron oraz to, że w naszych sklepach na próżno szukać tego typu makaronu, polecam wam zaopatrzyć się w makaron-łazanki (w formie małych kwadracików). W zależności od regionu i kulinarnych upodobań tride podaje się wraz z jajkiem na twardo, marchewką a niekiedy cukinią. 

SKŁADNIKI:

  • opakowanie makaronu łazanki 
  • wołowina/baranina/kurczak
  • puszka cieciorki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • kilka małych zielonych papryk (opcjonalnie)
  • 2 marchewki
  • 1 niewielka cukinia
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki papryki
  • szczypta kurkumy
  • ras el hanout (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

WYKONANIE:

Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przemieszać i po chwili dodać pokrojony drobniutko czosnek oraz mięso. 

Zalać wodą, dodać koncentrat oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu. 

Po ok 15 minutach dodać cieciorkę, pokrojoną na pół marchewkę i opcjonalnie pokrojoną na kawałki cukinie. 

Gotować aż wszystko będzie miękkie a sos się zredukuje. 

Makaron ugotować w oddzielnym garnku uważając aby się nie rozgotował lub wsypać go do miski, wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i włożyć do parownika. 
Parownik postawić na garnku z sosem i mięsem i parować makaron pod przykryciem. 

Jeśli chcemy wzbogacić tridę o zielone papryki to wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez kilka minut. 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je z garnka razem z cieciorką. 

Do garnka z sosem włożyć makaron, przemieszać wszystko i zostawić na kilka minut aby wchłonął sos. 

Następnie wyłożyć makaron na półmisek lub talerze, dodać cieciorkę, marchewkę, cukinie i mięso. Dołożyć ugotowane na twardo jajka lub zieloną paprykę. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa