Hummus z suszonymi pomidorami



To już trzecia odsłona hummusu na blogu po jego klasycznej wersji oraz wersji z burakiem.
Obie znajdziecie klikając tutaj i tu

Dzisiaj przed Wami hummus z suszonymi pomidorami:

SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy lub 400 g którą należy namoczyć przez całą noc a następnie ugotować do miękkości
  • ok. 5 lub 6 suszonych pomidorów
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów (tyle aby uzyskać gładką konsystencję)
  • 1 łyżka pasty tahini (kupnej lub domowej z mojego przepisu)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kuminu 
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody


WYKONANIE:

Ciecierzycę zblendować razem z oliwą, tahini i wodą.

Po chwili dodać pokrojone na kawałki pomidory oraz przyprawy i czosnek.

Jeśli hummus jest bardzo gęsty należy stopniowo dodawać trochę oliwy z suszonych pomidorów oraz wody.

Gotowy hummus przechowywać w pojemniczku w lodówce- tak zapakowany spokojnie postoi nawet tydzień.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Wino w Algierii- algierskie wina