To już trzecia odsłona hummusu na blogu po jego klasycznej wersji oraz wersji z burakiem.
Obie znajdziecie klikając tutaj i tu
Dzisiaj przed Wami hummus z suszonymi pomidorami:
SKŁADNIKI:
- puszka ciecierzycy lub 400 g którą należy namoczyć przez całą noc a następnie ugotować do miękkości
- ok. 5 lub 6 suszonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów (tyle aby uzyskać gładką konsystencję)
- 1 łyżka pasty tahini (kupnej lub domowej z mojego przepisu)
- 1 mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- kilka łyżek bardzo zimnej wody
WYKONANIE:
Ciecierzycę zblendować razem z oliwą, tahini i wodą.
Po chwili dodać pokrojone na kawałki pomidory oraz przyprawy i czosnek.
Jeśli hummus jest bardzo gęsty należy stopniowo dodawać trochę oliwy z suszonych pomidorów oraz wody.
Gotowy hummus przechowywać w pojemniczku w lodówce- tak zapakowany spokojnie postoi nawet tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz