Tarta z nutellą
SKŁADNIKI:
- 550 g mascarpone
- 430 g nutelli
- 220 g herbatników typu petit beuerre
- 70 g masła
- orzechy laskowe (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Herbatniki zblendować tak aby nie było grudek. Masło rozpuścić w garnuszku i przelać do herbatników. Wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę. Ugnieść dłonią.
Mascarpone wraz z nutellą wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Jeśli chcemy dodać do tarty orzechy to układamy je na papierze do pieczenia a następnie wsuwamy na blaszcze do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Uprażone orzechy przełożyć do czystej ściereczki, zawinąć ją u góry i intensywnie pocierać orzechami przez kilka minut. Skórka odejdzie od orzechów bez problemu.
Orzeszki posiekać bardzo drobno i dodać do masy z mascarpone i nutellą.
Masę wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin
Komentarze
Prześlij komentarz