Tarta z nutellą



SKŁADNIKI:

  • 550 g mascarpone
  • 430 g nutelli
  • 220 g herbatników typu petit beuerre 
  • 70 g masła
  • orzechy laskowe (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Herbatniki zblendować tak aby nie było grudek. Masło rozpuścić w garnuszku i przelać do herbatników. Wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę. Ugnieść dłonią. 

Mascarpone wraz z nutellą wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

Jeśli chcemy dodać do tarty orzechy to układamy je na papierze do pieczenia a następnie wsuwamy na blaszcze do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni. 

Uprażone orzechy przełożyć do czystej ściereczki, zawinąć ją u góry i intensywnie pocierać orzechami przez kilka minut. Skórka odejdzie od orzechów bez problemu.

Orzeszki posiekać bardzo drobno i dodać do masy z mascarpone i nutellą. 

Masę wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa