Basboussa kokosowa
Basboussa- jedno z najpopularniejszych ciast w Algierii. Poprzednim razem podawałam Wam przepis na klasyczną wersję tego ciasta, dziś przedstawiam basbousse z wiórkami kokosowymi
SKŁADNIKI:
szklanka o pojemności 220 ml
- 1 szklanka semoliny (można zastąpić kaszą manną)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko, ja dałam pół szklanki)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko)
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (można pominąć)
WYKONANIE:
Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut. Na koniec wlać wodę z kwiatu pomarańczy i odstawić do wystudzenia.
Do miski wsypać semolinę, mąkę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy/pastę i proszek do pieczenia.
W oddzielnej miseczce połączyć ze sobą mleko, olej oraz jajka a następnie dodać do miski z suchymi produktami.
Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach aż do tzw.suchego patyczka
Od razu po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i polać je syropem.
Wierzch można posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz