Basboussa kokosowa



Basboussa- jedno z najpopularniejszych ciast w Algierii. Poprzednim razem podawałam Wam przepis na klasyczną wersję tego ciasta, dziś przedstawiam basbousse z wiórkami kokosowymi 

SKŁADNIKI:

szklanka o pojemności 220 ml
  • 1 szklanka semoliny (można zastąpić kaszą manną)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko, ja dałam pół szklanki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko)
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (można pominąć)

WYKONANIE:

Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut. Na koniec wlać wodę z kwiatu pomarańczy i odstawić do wystudzenia.

Do miski wsypać semolinę, mąkę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy/pastę i proszek do pieczenia. 

W oddzielnej miseczce połączyć ze sobą mleko, olej oraz jajka a następnie dodać do miski z suchymi produktami.

Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w 180 stopniach aż do tzw.suchego patyczka

Od razu po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i polać je syropem.

Wierzch można posypać jeszcze wiórkami kokosowymi. 

Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa