Przejdź do głównej zawartości

Basboussa kokosowa



Basboussa- jedno z najpopularniejszych ciast w Algierii. Poprzednim razem podawałam Wam przepis na klasyczną wersję tego ciasta, dziś przedstawiam basbousse z wiórkami kokosowymi 

SKŁADNIKI:

szklanka o pojemności 220 ml
  • 1 szklanka semoliny (można zastąpić kaszą manną)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko, ja dałam pół szklanki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo słodko)
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (można pominąć)

WYKONANIE:

Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut. Na koniec wlać wodę z kwiatu pomarańczy i odstawić do wystudzenia.

Do miski wsypać semolinę, mąkę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy/pastę i proszek do pieczenia. 

W oddzielnej miseczce połączyć ze sobą mleko, olej oraz jajka a następnie dodać do miski z suchymi produktami.

Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w 180 stopniach aż do tzw.suchego patyczka

Od razu po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i polać je syropem.

Wierzch można posypać jeszcze wiórkami kokosowymi. 

Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło