Zupa-krem z pomidorów
SKŁADNIKI:
- 6 większych pomidorów
- 1 duża marchewka
- 1 niewielka pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki oliwy
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia
- kawałeczek małej papryczki chilli (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- szczypta słodkiej papryki
- mozarella
W sporym garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone ząbki czosnku. Po ok.3 minutach smażenia dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz drobno pokrojony kawałek papryczki. Smażyć kilka minut.
Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Pokroić na połówki i usunąć pestki. Następnie pokroić pomidory w kostkę i dodać je do garnka z warzywami.
Bulion podgrzać i gorący wlać do garnka z warzywami. Dodać sól, pieprz, oregano, cukier, cynamon i paprykę. Gotować ok.15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucić do środka 4 listki bazylii i zmiksować zupę.
Zupę nalać na talerz i do środka włożyć kawałki pokrojonej mozarelli oraz dwa poszatkowane listki bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz