Zupa-krem z pomidorów



SKŁADNIKI:

  • 6 większych pomidorów
  • 1 duża marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki oliwy
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia
  • kawałeczek małej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki
  • mozarella
WYKONANIE:

W sporym garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone ząbki czosnku. Po ok.3 minutach smażenia dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz drobno pokrojony kawałek papryczki. Smażyć kilka minut.

Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Pokroić na połówki i usunąć pestki. Następnie pokroić pomidory w kostkę i dodać je do garnka z warzywami.

Bulion podgrzać i gorący wlać do garnka z warzywami. Dodać sól, pieprz, oregano, cukier, cynamon i paprykę. Gotować ok.15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucić do środka 4 listki bazylii i zmiksować zupę.

Zupę nalać na talerz i do środka włożyć kawałki pokrojonej mozarelli oraz dwa poszatkowane listki bazylii.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa