Czekolada na zimno
Idealna na upalne dni, kremowa czekolada do picia.
SKŁADNIKI:
- 200 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej, ja użyłam gorzkiej)
- 3 szklanki mleka (jeśli wolicie bardzo rzadkie, można dodać więcej)
- pół szklanki śmietanki 30%
- dwie gałki lodów czekoladowych lub śmietankowych lub kilka kostek lodu (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Do garnuszka postawionego na mały ogień wrzucić pokrojoną czekoladę i wlać śmietankę.
Dodawać stopniowo mleko cały czas mieszając aż do momentu gdy czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się wymieszają.
Zdjąć czekoladę z ognia i wystudzić.
Po wystudzeniu nalać do szklanek i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Wyjąć napój z lodówki i ewentualnie dodać dwie gałki lodów lub kostki lodu.
Komentarze
Prześlij komentarz