Czekolada na zimno


Idealna na upalne dni, kremowa czekolada do picia.


SKŁADNIKI:

  • 200 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej, ja użyłam gorzkiej)
  • 3 szklanki mleka (jeśli wolicie bardzo rzadkie, można dodać więcej)
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • dwie gałki lodów czekoladowych lub śmietankowych lub kilka kostek lodu (opcjonalnie)


WYKONANIE:

Do garnuszka postawionego na mały ogień wrzucić pokrojoną czekoladę i wlać śmietankę.

Dodawać stopniowo mleko cały czas mieszając aż do momentu gdy czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się wymieszają.

Zdjąć czekoladę z ognia i wystudzić.

Po wystudzeniu nalać do szklanek i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Wyjąć napój z lodówki i ewentualnie dodać dwie gałki lodów lub kostki lodu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa