Kruche ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek papierówek
- cukier puder
WYKONANIE:
Tortownicę (24 cm) lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Rozdrobnić za pomocą dłoni na kruszonkę.
Dodać jajko i połączyć wszystko w jednolite ciasto które należy owinąć w folię i schować do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki.
Włożyć jabłka do garnka, dodać trochę cukru pudru i cynamonu. Mieszając cały czas podprażyć je przez kilka minut.
Połową ciasta wykleić cały spód i na 3 cm boki tortownicy/blaszki.
Ciasto podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie kruche.
Komentarze
Prześlij komentarz