Kruche ciasto z jabłkami



SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek papierówek
  • cukier puder 

WYKONANIE:

Tortownicę (24 cm) lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Do dużej miski wsypać mąkę, pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. 

Rozdrobnić za pomocą dłoni na kruszonkę. 

Dodać jajko i połączyć wszystko w jednolite ciasto które należy owinąć w folię i schować do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki.

Włożyć jabłka do garnka, dodać trochę cukru pudru i cynamonu. Mieszając cały czas podprażyć je przez kilka minut.

Połową ciasta wykleić cały spód i na 3 cm boki tortownicy/blaszki.

Ciasto podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Następnie na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie zetrzeć na tarce resztę ciasta.

Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie kruche.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa