Mus chałwowy


Słodki, kremowy mus z chałwą, mascarpone i śmietanką. Koniecznie wypróbujcie! Jeśli macie ochotę na mus czekoladowy z gorzkiej i białej czekolady znajdziecie go tutaj i tu

SKŁADNIKI:

  • 100 g chałwy waniliowej
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • garść orzechów laskowych lub innych/maliny

WYKONANIE:


Do miski/garnuszka włożyć pokruszoną chałwę i mascarpone i połączyć ze sobą za pomocą miksera.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera.

Ubitą śmietankę przełożyć do miski z kremem chałwowym i delikatnie wymieszać wszystko za pomocą szpatułki.

Mus wyłożyć do pucharków i ułożyć na ich wierzchu orzechy lub maliny.

Mus włożyć do lodówki na kilka godzin i podawać schłodzony


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa