Mille feuille (wym:milfej)- po francusku oznacza tysiąc płatków. To pyszne, kruche ciasto francuskie przekładane obłędnym kremem pâtissière z lukrowym wykończeniem na górze :) W internecie pełno jest przepisów na to ciasto, właściwie każdy podobny do siebie. Różnią się jedynie ilością składników albo smakiem kremu- są również wersje z kremem czekoladowym.
Składniki:
ciasto
- 300 g ciasta francuskiego
- cukier puder
- 370 ml mleka
- 30 ml śmietanki 30-stki
- 20 g masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 10 g cukru waniliowego
- 20 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka prawdziwego kakao
Proponuje zacząć od przygotowania kremu, który musi mieć czas aby wystygnąć. Można go zrobić również wieczorem i schować do lodówki na całą noc.
W garnku umieścić mleko, śmietankę, połowę cukru, cukier waniliowy i masło. Wymieszać i zagotować a następnie zdjąć z palnika gdy zacznie wrzeć.
Żółtka ubić z drugą połową cukru na puszystą masę a następnie dodać przesiane uprzednio obie mąki. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera aby nie było żadnych grudek.
Gorące mleko powoli wlewać do mieszanki cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelać z powrotem do garnka w którym gotowało się mleko i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać cały czas aż krem zgęstnieje.
Krem przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki (przynajmniej na kilka godzin a najlepiej na całą noc)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto francuskie pokroić ostrym nożem na 21 prostokątów o wymiarach 10x5 cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy. Można również nakłuć ciasto i co chwila zerkać do piekarnika aby nakłuwać je delikatnie jeszcze raz gdy się podniesie ale ja preferuję metodę z dociśnięciem drugiej blaszki). Piec ok. 10 minut.
Po tym czasie zdjąć górną blaszkę i papier. Ciasto piec jeszcze 10 minut, aż będzie delikatnie zarumienione. Wyjąć i ostudzić. Gdy będzie już chłodne, posypać lekko cukrem pudrem.
Cukier puder wymieszać z mlekiem do powstania gęstego lukru. 2 łyżeczki lukru przełożyć do innej miseczki i dodać łyżeczkę kakao i odrobinę mleka aby konsystencja była taka sama jaką ma lukier biały.
Lukier z kakao umieścić w rękawie lub strzykawce cukierniczej z cieniutką końcówką.
7 spodów ciasta posmarować białym lukrem a następnie wyłożyć lukier kakaowy tak aby były to cienkie paseczki. Wykałaczką przeciągać wzdłuż ciasta aby powstał wzorek (można zrobić też własne esy floresy).
Na 7 spodów bez lukru nałożyć krem (najlepiej za pomocą rękawa lub strzykawki cukierniczej). Na krem położyć kolejne spody bez lukru. Ponownie nałożyć krem i przykryć je spodami z lukrem u góry.
Komentarze
Prześlij komentarz