mille feuille- ciasto francuskie z kremem pâtissière


Mille feuille (wym:milfej)- po francusku oznacza tysiąc płatków. To pyszne, kruche ciasto francuskie przekładane obłędnym kremem pâtissière z lukrowym wykończeniem na górze :) W internecie pełno jest przepisów na to ciasto, właściwie każdy podobny do siebie. Różnią się jedynie ilością składników albo smakiem kremu- są również wersje z kremem czekoladowym.

Składniki:

ciasto
  • 300 g ciasta francuskiego
  • cukier puder
 krem pâtissière
  • 370 ml mleka
  • 30 ml śmietanki 30-stki
  • 20 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
 lukier
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao 

Proponuje zacząć od przygotowania kremu, który musi mieć czas aby wystygnąć. Można go zrobić również wieczorem i schować do lodówki na całą noc. 

W garnku umieścić mleko, śmietankę, połowę cukru, cukier waniliowy i masło. Wymieszać i zagotować a następnie zdjąć z palnika gdy zacznie wrzeć. 

Żółtka ubić z drugą połową cukru na puszystą masę a następnie dodać przesiane uprzednio obie mąki. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera aby nie było żadnych grudek. 

Gorące mleko powoli wlewać do mieszanki cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelać z powrotem do garnka w którym gotowało się mleko i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać cały czas aż krem zgęstnieje. 

Krem przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki (przynajmniej na kilka godzin a najlepiej na całą noc)

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Ciasto francuskie pokroić ostrym nożem na 21 prostokątów o wymiarach 10x5 cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy. Można również nakłuć ciasto i co chwila zerkać do piekarnika aby nakłuwać je delikatnie jeszcze raz gdy się podniesie ale ja preferuję metodę z dociśnięciem drugiej blaszki). Piec ok. 10 minut. 

Po tym czasie zdjąć górną blaszkę i papier. Ciasto piec jeszcze 10 minut, aż będzie delikatnie zarumienione. Wyjąć i ostudzić. Gdy będzie już chłodne, posypać lekko cukrem pudrem. 

Cukier puder wymieszać z mlekiem do powstania gęstego lukru. 2 łyżeczki lukru przełożyć do innej miseczki i dodać łyżeczkę kakao i odrobinę mleka aby konsystencja była taka sama jaką ma lukier biały. 

Lukier z kakao umieścić w rękawie lub strzykawce cukierniczej z cieniutką końcówką. 

7 spodów ciasta posmarować białym lukrem a następnie wyłożyć lukier kakaowy tak aby były to cienkie paseczki. Wykałaczką przeciągać wzdłuż ciasta aby powstał wzorek (można zrobić też własne esy floresy). 

Na 7 spodów bez lukru nałożyć krem (najlepiej za pomocą rękawa lub strzykawki cukierniczej). Na krem położyć kolejne spody bez lukru. Ponownie nałożyć krem i przykryć je spodami z lukrem u góry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa