Basboussa (czyt. basbusa) to jedno z najpopularniejszych ciast w krajach arabskich. Co kraj, co region to inny przepis. Jak zawsze różnią się miedzy sobą poszczególnymi składnikami. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na algierską basbousse z Oranu. Robi się ją szybko i łatwo. Typowa basboussa jest bardzo słodkim deserem więc jeśli tak jak ja nie lubicie ciast-ulepków po prostu dodajcie mniej cukru :)
SKŁADNIKI:
- 430 g semoliny *
- 50 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g stopionego masła
- 200 g serka waniliowego
- 100 g cukru
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy **
- kilka migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
* semolina to kaszka z pszenicy durum ale jeśli
nie macie możliwości jej kupienia to zastąpcie ją kaszą manną. Zrobiłam
tak dwa razy i ciasto wyszło równie pyszne i udane
** aromat kwiatu pomarańczy jest do kupienia w sklepach internetowych i niektórych delikatesach. Nadaje deserom specyficzny smak i zapach, jeśli jednak nie macie możliwości by go kupić polecam dodać sok z cytryny, wtedy ciasto nabierze cytrynowego aromatu)
WYKONANIE:
** aromat kwiatu pomarańczy jest do kupienia w sklepach internetowych i niektórych delikatesach. Nadaje deserom specyficzny smak i zapach, jeśli jednak nie macie możliwości by go kupić polecam dodać sok z cytryny, wtedy ciasto nabierze cytrynowego aromatu)
WYKONANIE:
Zmieszać semolinę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe i
mielone migdały. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy, stopione masło, serek
waniliowy. Zagnieść ciasto (jeśli zbyt gęste można dodać odrobinę
mleka).
Formę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wygładzić
wierzch, podzielić na romby (lub kwadraty, jak kto woli). W każdy z nich
włożyć na wierzch migdał. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180
stopni, tak aby wierzch miał kolor złoto-brązowy.
Po upieczeniu polać
częścią zagotowanego, wystudzonego syropu i wstawić jeszcze na kilka
minut do piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto.
Polać delikatnie resztą syropu i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz