Przejdź do głównej zawartości

Basboussa- algierski przepis na ciasto z semoliny polane syropem cukrowym



Basboussa (czyt. basbusa) to jedno z najpopularniejszych ciast w krajach arabskich. Co kraj, co region to inny przepis. Jak zawsze różnią się miedzy sobą poszczególnymi składnikami. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na algierską basbousse z Oranu. Robi się ją szybko i łatwo. Typowa basboussa jest bardzo słodkim deserem więc jeśli tak jak ja nie lubicie ciast-ulepków po prostu dodajcie mniej cukru :)

 SKŁADNIKI:
  • 430 g semoliny *
  • 50 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g stopionego masła
  • 200 g serka waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy **
  • kilka migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
syrop:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
* semolina to kaszka z pszenicy durum ale jeśli nie macie możliwości jej kupienia to zastąpcie ją kaszą manną. Zrobiłam tak dwa razy i ciasto wyszło równie pyszne i udane
** aromat kwiatu pomarańczy jest do kupienia w sklepach internetowych i niektórych delikatesach. Nadaje deserom specyficzny smak i zapach, jeśli jednak nie macie możliwości by go kupić polecam dodać sok z cytryny, wtedy ciasto nabierze cytrynowego aromatu)

WYKONANIE:
Zmieszać semolinę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe i mielone migdały. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy, stopione masło, serek waniliowy. Zagnieść ciasto (jeśli zbyt gęste można dodać odrobinę mleka). 

Formę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wygładzić wierzch, podzielić na romby (lub kwadraty, jak kto woli). W każdy z nich włożyć na wierzch migdał. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, tak aby wierzch miał kolor złoto-brązowy. 

Po upieczeniu polać częścią zagotowanego, wystudzonego syropu i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto. Polać delikatnie resztą syropu i zostawić do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło