Rfiss to danie na słodko serwowane w Algierii składające się z semoliny, masła, wody z kwiatu pomarańczy i miodu. Udekorowane orzechami. W zależności od regionu, można spotkać się z rfiss podawanym w formie ciasteczek albo w formie dania podawanego jak kuskus. Rfiss serwowany na talerzu w formie dania pochodzi z miasta Konstantyna. Algierczycy dodają do rfiss dużo cukru, miodu a na koniec dekorują go również cukrem pudrem. Wszystko zależy od gustu jednak osobiście uważam, że co za dużo to nie zdrowo dlatego spokojnie możecie użyć mniej cukru lub nie dodawać na koniec cukru pudru.
Przed Wami przepis który warto wypróbować :)
SKŁADNIKI:
- 3 miarki semoliny (semolina najlepiej średniej grubości) *
- 200 ml masła klarowanego
- Mieszanka wody i aromatu z kwiaty pomarańczy/wody różanej**
- szczypta soli
mieszanka do dodania w czasie parowania:
- 400 ml mieszanki mleka i wody z kwiatu pomarańczy/wody różanej (ja daje 300 ml mleka i 100 ml wody z kwiatu pomarańczy)
- 50-60 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g miodu
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
do dekoracji:
- cukier puder
- orzechy włoskie
- kilka pączków róży (opcjonalnie)
* moja miarka to szklanka 200 ml
** ja dodaje wodę z kwiatu pomarańczy ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi jej zapach i smak
WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Semolinę wymieszać razem z solą i masłem. Stopniowo dodawać mix wody i wody z kwiatu pomarańczy, cały czas mieszając (tyle wody aby osiągnąć konsystencje jak na kruche ciasto).
Ciasto wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego i wygładzić wierzch. Pokroić w kwadraty (to pomoże potem wyjąć ciasto ze środka).
Piec 35-60 minut (w zależności od piekarnika. Ciasto ma nabrać złotego koloru). Zostawić do
ostygnięcia a następnie powkładać kawałki do blendera i rozdrobnić na konsystencję kuskusu.
Do garnka do parowania lub zwykłego garnka na który nakłada się parownik nalać wody (można też
spróbować położyć na garnek sitko i tak parować rfiss).
Mieszankę mleka i wody z kwiatu pomarańczy podzielić na dwie szklanki (do każdej po 200 ml).
Dodać jedną szklankę mieszanki do rfiss i wymieszać dokładnie za pomocą rąk. Przełożyć do
parownika i przykryć pokrywką. Parować przez ok. 20 minut a następnie przełożyć rfiss do miski i
dodać pozostałe 200 ml mieszanki, Wymieszać łyżką aby nie poparzyć rąk.
Przełożyć z powrotem do parownika, przykryć i parować do miękkości. Gotowy rfiss przełożyć do
miski, dodać masło, miód i zmielone orzechy. Wymieszać dokładnie. Udekorować orzechami oraz
cukrem pudrem i pączkami róż (opcjonalnie)
Komentarze
Prześlij komentarz