Grejpfrut z ryżem i rodzynkami



Błyskawiczny w przygotowaniu i banalnie prosty deser. Słodycz rodzynek i cukru pudru przełamuje kwaskowaty grejpfrut. Całość smakuje pysznie i orzeźwiająco

  • 2 lub 3 grejpfruty (w zależności ile porcji)
  • woreczek ryżu
  • cukier puder
  • rodzynki

Ryż ugotować do miękkości i wystudzić. Następnie dodać do niego trochę cukru pudru i namoczone wcześniej rodzynki. Całość wymieszać. 

Owoce przelać wrzątkiem i wyszorować szczoteczką. Wytrzeć do sucha i przekroić na połówki. Wydrążyć środki każdej połówki i napełnić je ryżem z rodzynkami. 

Najlepiej smakuje schłodzone więc polecam wstawić deser do lodówki

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa