Przejdź do głównej zawartości

Ryba z marynatą chermoula


Sardynki napełnione marynatą chermoula to jedno z najpopularniejszych algierskich dań rybnych. Ponieważ jednak zdobycie świeżych sardynek w Polsce może okazać się problematyczne mam dla was alternatywę w postaci innej ryby. Wybierzcie swoją ulubioną białą rybę która zastąpi wam w tym daniu sardynki.

Chermoula to połączenie ziół i przypraw używanych jako marynata do potraw lub jako sos do maczania.

Składniki:
  • 500 g sardynek (do kupienia w Makro, Selgros, delikatesach rybnych lub sklepach internetowych. Możecie jednak je zastąpić inną rybą np. pstrągiem którego napełnicie marynatą lub np. filetem z dorsza, halibuta którego natrzecie marynatą i polejecie chermoulą już po usmażeniu)
  • mąką i olej do smażenia ryby
  • jajko
Składniki na chermoule:
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 4 ząbki czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkiem)
  • 1 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, są przepisy z jego użyciem i bez)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kolendrę i natkę posiekać drobno lub wrzucić do blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Wszystko zblendować lub jeśli nie macie blendera, dokładnie ze sobą wymieszać.

Jeśli używacie sardynek należy obciąć im głowę i usunąć wnętrzności oraz trzymając za ogon usunąć grzbiet. Dokładnie opłukać ryby pod bieżącą wodą. Jeśli używamy np. pstrąga należy go dokładnie wyczyścić i opłukać. Jeśli kawałka filetu np. z dorsza na tym etapie nie robimy nic.
 
Sardynki lub pstrąga należy natrzeć na zewnątrz chermoulą i dodać jej do środka ryb. Jeśli mamy filet z ryby nacieramy go porządnie. Następnie włożyć do miski lub talerza, przykryć i zostawić w lodówce na kilka godzin. 

Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w mące a następnie rozbełtanym jajku i smażyć z obu stron na złoto. Jeśli użyliście filetu, dodajcie jeszcze trochę chermouli na wierzch usmażonej już ryby.

Podawać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki/frytki/surówka

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło