Sardynki napełnione marynatą chermoula to jedno z najpopularniejszych algierskich dań rybnych. Ponieważ jednak zdobycie świeżych sardynek w Polsce może okazać się problematyczne mam dla was alternatywę w postaci innej ryby. Wybierzcie swoją ulubioną białą rybę która zastąpi wam w tym daniu sardynki.
Chermoula to połączenie ziół i przypraw używanych jako marynata do potraw lub jako sos do maczania.
Składniki:
- 500 g sardynek (do kupienia w Makro, Selgros, delikatesach rybnych lub sklepach internetowych. Możecie jednak je zastąpić inną rybą np. pstrągiem którego napełnicie marynatą lub np. filetem z dorsza, halibuta którego natrzecie marynatą i polejecie chermoulą już po usmażeniu)
- mąką i olej do smażenia ryby
- jajko
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka kolendry
- 4 ząbki czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkiem)
- 1 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka papryki
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, są przepisy z jego użyciem i bez)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kolendrę i natkę posiekać drobno lub wrzucić do blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Wszystko zblendować lub jeśli nie macie blendera, dokładnie ze sobą wymieszać.
Jeśli używacie sardynek należy obciąć im głowę i usunąć wnętrzności oraz trzymając za ogon usunąć grzbiet. Dokładnie opłukać ryby pod bieżącą wodą. Jeśli używamy np. pstrąga należy go dokładnie wyczyścić i opłukać. Jeśli kawałka filetu np. z dorsza na tym etapie nie robimy nic.
Sardynki lub pstrąga należy natrzeć na zewnątrz chermoulą i dodać jej do środka ryb. Jeśli mamy filet z ryby nacieramy go porządnie. Następnie włożyć do miski lub talerza, przykryć i zostawić w lodówce na kilka godzin.
Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w mące a następnie rozbełtanym jajku i smażyć z obu stron na złoto. Jeśli użyliście filetu, dodajcie jeszcze trochę chermouli na wierzch usmażonej już ryby.
Podawać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki/frytki/surówka
Komentarze
Prześlij komentarz