Maakouda- algierskie placuszki ziemniaczane (przepis II)



SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki i kolendry
  • pieprz, sól
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • kumin czyli kmin rzymski
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Ugotować ziemniaki. 

Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie ubić widelcem aby nie było grudek. 

Dodać jajko, drobno siekaną natkę i kolendrę, sól i pieprz według uznania, czosnek przeciśnięty przez praskę i kumin (ilość kuminu wedle uznania) oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

Wszystko dobrze ze sobą połączyć i formować okrągłe placuszki. Obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju. 

Z patelni przekładać prosto na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa