SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mały pęczek natki i kolendry
- pieprz, sól
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- kumin czyli kmin rzymski
- szczypta gałki muszkatołowej
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Ugotować ziemniaki.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie ubić widelcem aby
nie było grudek.
Dodać jajko, drobno siekaną natkę i kolendrę, sól i
pieprz według uznania, czosnek przeciśnięty przez praskę i kumin (ilość kuminu wedle uznania) oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Wszystko dobrze ze sobą połączyć i formować okrągłe placuszki. Obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju.
Z
patelni przekładać prosto na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu,
Komentarze
Prześlij komentarz