Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z bakłażanem po algiersku


Tadżin z kurczakiem i bakłażanem to jeden z algierskich przepisów na porządny i sycący obiad.

W niektórych domach danie to robi się całkowicie w naczyniu zwanym tadżin czyli wolno gotując, w innych zaś kurczak jest tylko na początku gotowany przez kilkanaście minut a następnie jest przekładany do piekarnika i pieczony. Jeśli macie w domu tadżin, nic nie stoi na przeszkodzie abyście to danie przygotowali właśnie w nim.
Jeśli jednak nie macie specjalnego naczynia lub wolicie smak pieczonego mięsa zróbcie krok po kroku tak jak w tym przepisie:

SKŁADNIKI
  • kilka udek lub podudzi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2-3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • cieciorka
  • sól, pieprz
  • olej
  • kumin
  • kurkuma
  • ostra papryka 
  • laska cynamonu
  • pęczek kolendry 
  • jajko
  • mąką lub bułka tarta

WYKONANIE:
Do dużego garnka wlać odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić startą na tarce cebulkę i chwilkę podsmażyć. Kurczaka obsypać kuminem, kurkumą i ostrą papryką i włożyć do garnka a po chwili dodać starte na tarce pomidory (uprzednio pozbawione skórki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz oraz garść cieciorki i laskę cynamonu. Wszystko przemieszać i zostawić na ogniu na ok. 10 minut. 

Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innej formy i przykryć. Piec w 200 stopniach aż kurczak będzie miękki (w moim piekarniku ok. godziny i 15 minut). 

Gdy kurczak będzie już gotowy na wyjęcia, zająć się bakłażanem. Pokroić go na plastry, posolić i zostawić na 10 minut aby puścił wodę. Następnie za pomocą papieru kuchennego wytrzeć aby nie był mokry. Przyprawić go pieprzem, szczyptą soli i papryki. 

Plastry bakłażana moczyć w jajku a następnie obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy będą już złoto-brązowe z obu stron, przekładać na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kurczaka wyjąć i ułożyć na półmisku, dodać cieciorkę i plastry bakłażana. Posypać danie kolendrą.
Podawać razem z ziemniakami/frytkami/ryżem/pieczywem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło