Tadżin z kurczakiem i bakłażanem to jeden z algierskich przepisów na porządny i sycący obiad.
W niektórych domach danie to robi się całkowicie w naczyniu zwanym tadżin czyli wolno gotując, w innych zaś kurczak jest tylko na początku gotowany przez kilkanaście minut a następnie jest przekładany do piekarnika i pieczony. Jeśli macie w domu tadżin, nic nie stoi na przeszkodzie abyście to danie przygotowali właśnie w nim.
Jeśli jednak nie macie specjalnego naczynia lub wolicie smak pieczonego mięsa zróbcie krok po kroku tak jak w tym przepisie:
SKŁADNIKI
- kilka udek lub podudzi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 2-3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- cieciorka
- sól, pieprz
- olej
- kumin
- kurkuma
- ostra papryka
- laska cynamonu
- pęczek kolendry
- jajko
- mąką lub bułka tarta
WYKONANIE:
Do dużego garnka wlać odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić startą na tarce cebulkę i chwilkę podsmażyć. Kurczaka obsypać kuminem, kurkumą i ostrą papryką i włożyć do garnka a po chwili dodać starte na tarce pomidory (uprzednio pozbawione skórki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz oraz garść cieciorki i laskę cynamonu. Wszystko przemieszać i zostawić na ogniu na ok. 10 minut.
Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innej formy i przykryć. Piec w 200 stopniach aż kurczak będzie miękki (w moim piekarniku ok. godziny i 15 minut).
Gdy kurczak będzie już gotowy na wyjęcia, zająć się bakłażanem. Pokroić go na plastry, posolić i zostawić na 10 minut aby puścił wodę. Następnie za pomocą papieru kuchennego wytrzeć aby nie był mokry. Przyprawić go pieprzem, szczyptą soli i papryki.
Plastry bakłażana moczyć w jajku a następnie obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy będą już złoto-brązowe z obu stron, przekładać na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kurczaka wyjąć i ułożyć na półmisku, dodać cieciorkę i plastry bakłażana. Posypać danie kolendrą.
Podawać razem z ziemniakami/frytkami/ryżem/pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz