Kurczak z bakłażanem po algiersku


Tadżin z kurczakiem i bakłażanem to jeden z algierskich przepisów na porządny i sycący obiad.

W niektórych domach danie to robi się całkowicie w naczyniu zwanym tadżin czyli wolno gotując, w innych zaś kurczak jest tylko na początku gotowany przez kilkanaście minut a następnie jest przekładany do piekarnika i pieczony. Jeśli macie w domu tadżin, nic nie stoi na przeszkodzie abyście to danie przygotowali właśnie w nim.
Jeśli jednak nie macie specjalnego naczynia lub wolicie smak pieczonego mięsa zróbcie krok po kroku tak jak w tym przepisie:

SKŁADNIKI
  • kilka udek lub podudzi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2-3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • cieciorka
  • sól, pieprz
  • olej
  • kumin
  • kurkuma
  • ostra papryka 
  • laska cynamonu
  • pęczek kolendry 
  • jajko
  • mąką lub bułka tarta

WYKONANIE:
Do dużego garnka wlać odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić startą na tarce cebulkę i chwilkę podsmażyć. Kurczaka obsypać kuminem, kurkumą i ostrą papryką i włożyć do garnka a po chwili dodać starte na tarce pomidory (uprzednio pozbawione skórki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz oraz garść cieciorki i laskę cynamonu. Wszystko przemieszać i zostawić na ogniu na ok. 10 minut. 

Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innej formy i przykryć. Piec w 200 stopniach aż kurczak będzie miękki (w moim piekarniku ok. godziny i 15 minut). 

Gdy kurczak będzie już gotowy na wyjęcia, zająć się bakłażanem. Pokroić go na plastry, posolić i zostawić na 10 minut aby puścił wodę. Następnie za pomocą papieru kuchennego wytrzeć aby nie był mokry. Przyprawić go pieprzem, szczyptą soli i papryki. 

Plastry bakłażana moczyć w jajku a następnie obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy będą już złoto-brązowe z obu stron, przekładać na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kurczaka wyjąć i ułożyć na półmisku, dodać cieciorkę i plastry bakłażana. Posypać danie kolendrą.
Podawać razem z ziemniakami/frytkami/ryżem/pieczywem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa