Berkoukes
berkoukes w postaci bardziej płynnej
W zależności od regionu spotkacie się z kilkoma jego wersjami. Rozgrzewające i aromatyczne, z reguły gęste ale niekiedy przypominające w konsystencji zupę- idealne danie na chłodne dni (pod zdjęciami możecie przeczytać która wersja jak wygląda).
Berkoukes to rodzaj gruboziarnistej kaszy podobnej do kuskusu. W Polsce trudno dostępny chociaż za pewne w sklepach arabskich stacjonarnych i internetowych do nabycia. Zdając sobie sprawę z ograniczeń w tej kwestii i z tego, że nie każdy z Was będzie miał czas lub sposobność by go znaleźć, alternatywą w tym daniu niech będzie dla Was makaron w kształcie malutkich kuleczek którym zastąpicie berkoukes.
Przepis na berkoukes jest banalnie prosty, dlatego zachęcam do przygotowania tego pysznego dania.
SKŁADNIKI:
- udka z kurczaka
- garść cieciorki
- olej
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 średnie marchewki
- 1 biała rzodkiew
- 3-4 łodygi selera naciowego
- kilka ząbków czosnku
- pęczek kolendry
- 1 łyżka koncentratu (opcjonalnie)
- kminek mielony, kurkuma, papryka mielona, kolendra mielona, cynamon mielony (pół łyżeczki), sól, pieprz, przyprawa ras el hanout- ilość przypraw zależna od gustu
- berkoukes (kto nie ma niech zastąpi go malutkim okrągłym makaronem)
WYKONANIE:
Zetrzeć na tarce cebulę i pomidora. Obrać i pokroić drobno warzywa.
W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i włożyć mięso, cebulę i pomidora. Podsmażyć i dodać warzywa, cieciorkę i pęczek kolendry oraz rozcieńczony w niewielkiej ilości wody koncentrat.
Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa.
W tym czasie berkoukes zalać zimną wodą, wypłukać. Wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i po 20 minutach gotować na parze. (Jak ktoś nie ma sitka do gotowania na parze to niech ugotuje berkoukes tak jak gotuje się makaron).
Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości.
Zupę przelać przez przecierak i przetrzeć warzywa.
Wsypać berkoukes i dołożyć kawałki mięsa. Posypać posiekaną kolendrą.
berkoukes w wersji gęstszej
Komentarze
Prześlij komentarz