Berkoukes

berkoukes w postaci bardziej płynnej

Berkoukes- tradycyjne danie kuchni algierskiej. Znane także w Tunezji i Maroko. Oryginalnie ma berberyjskie korzenie. 

W zależności od regionu spotkacie się z kilkoma jego wersjami. Rozgrzewające i aromatyczne, z reguły gęste ale niekiedy przypominające w konsystencji zupę- idealne danie na chłodne dni (pod zdjęciami możecie przeczytać która wersja jak wygląda).

Berkoukes to rodzaj gruboziarnistej kaszy podobnej do kuskusu. W Polsce trudno dostępny chociaż za pewne w sklepach arabskich stacjonarnych i internetowych do nabycia. Zdając sobie sprawę z ograniczeń w tej kwestii i z tego, że nie każdy z Was będzie miał czas lub sposobność by go znaleźć, alternatywą w tym daniu niech będzie dla Was makaron w kształcie malutkich kuleczek którym zastąpicie berkoukes. 


Przepis na berkoukes jest banalnie prosty, dlatego zachęcam do przygotowania tego pysznego dania.


 SKŁADNIKI:
  • udka z kurczaka
  • garść cieciorki
  • olej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 biała rzodkiew
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • kilka ząbków czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżka koncentratu (opcjonalnie)
  • kminek mielony, kurkuma, papryka mielona, kolendra mielona, cynamon mielony (pół łyżeczki), sól, pieprz, przyprawa ras el hanout- ilość przypraw zależna od gustu
  • berkoukes (kto nie ma niech zastąpi go malutkim okrągłym makaronem)

WYKONANIE:


Zetrzeć na tarce cebulę i pomidora. Obrać i pokroić drobno warzywa. 

W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i włożyć mięso, cebulę i pomidora. Podsmażyć i dodać warzywa, cieciorkę i pęczek kolendry oraz rozcieńczony w niewielkiej ilości wody koncentrat. 

Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa. 

W tym czasie berkoukes zalać zimną wodą, wypłukać. Wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i po 20 minutach gotować na parze. (Jak ktoś nie ma sitka do gotowania na parze to niech ugotuje berkoukes tak jak gotuje się makaron). 

Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości. 

Zupę przelać przez przecierak i przetrzeć warzywa.

Wsypać berkoukes i dołożyć kawałki mięsa. Posypać posiekaną kolendrą.


berkoukes w wersji gęstszej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa