Pascha


Pyszna i kremowa pascha którą zachwycali się w zeszłe święta wszyscy goście. Zdjęcie niezbyt profesjonalne ponieważ powstało jeszcze przed założeniem bloga. Zapewniam Was jednak, że pascha z tego przepisu jest łatwa do wykonania i smakuje po prostu niebiańsko :)

SKŁADNIKI:
  • 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła (prawdziwego, dobrego)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukru pudru (lub więcej, w zależności jak słodkie lubimy)
  • 10 dag rodzynek *
  • 10 dag migdałów *
  • mała garść orzechów laskowych *
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (tutaj kliknij po przepis na domową skórkę pomarańczową
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • garść migdałów
  • 1 pomarańcza
* można kupić także gotową mieszankę bakalii i dodać ją w całości po uprzednim posiekaniu orzechów i sparzeniu rodzynek)
 
WYKONANIE:

Sparzyć migdały, orzechy laskowe i rodzynki. 
 
Z migdałów i orzechów laskowych ściągnąć skórkę. Posiekać je wszystkie. 
 
Ser zmielić dwukrotnie i na koniec przetrzeć przez sito. 
 
W naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wymieszać ze śmietanką. 
 
Naczynie postawić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż masa zgęstnieje. 
 
Zdjąć z ognia i dodać miękkie masło, ser, bakalie i skórkę pomarańczową. 
 
Dokładnie wymieszać całość i przełożyć ją do wybranego naczynia/foremki wyłożonego gazą. 
 
Przykryć talerzem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
 
Następnego dnia wyjąć paschę z formy/naczynia i ozdobić migdałami i plasterkami pomarańczy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa