Przejdź do głównej zawartości

Pascha


Pyszna i kremowa pascha którą zachwycali się w zeszłe święta wszyscy goście. Zdjęcie niezbyt profesjonalne ponieważ powstało jeszcze przed założeniem bloga. Zapewniam Was jednak, że pascha z tego przepisu jest łatwa do wykonania i smakuje po prostu niebiańsko :)

SKŁADNIKI:
  • 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła (prawdziwego, dobrego)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukru pudru (lub więcej, w zależności jak słodkie lubimy)
  • 10 dag rodzynek *
  • 10 dag migdałów *
  • mała garść orzechów laskowych *
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (tutaj kliknij po przepis na domową skórkę pomarańczową
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • garść migdałów
  • 1 pomarańcza
* można kupić także gotową mieszankę bakalii i dodać ją w całości po uprzednim posiekaniu orzechów i sparzeniu rodzynek)
 
WYKONANIE:

Sparzyć migdały, orzechy laskowe i rodzynki. 
 
Z migdałów i orzechów laskowych ściągnąć skórkę. Posiekać je wszystkie. 
 
Ser zmielić dwukrotnie i na koniec przetrzeć przez sito. 
 
W naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wymieszać ze śmietanką. 
 
Naczynie postawić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż masa zgęstnieje. 
 
Zdjąć z ognia i dodać miękkie masło, ser, bakalie i skórkę pomarańczową. 
 
Dokładnie wymieszać całość i przełożyć ją do wybranego naczynia/foremki wyłożonego gazą. 
 
Przykryć talerzem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
 
Następnego dnia wyjąć paschę z formy/naczynia i ozdobić migdałami i plasterkami pomarańczy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło