Pascha
Pyszna i kremowa pascha którą zachwycali się w zeszłe święta wszyscy goście. Zdjęcie niezbyt profesjonalne ponieważ powstało jeszcze przed założeniem bloga. Zapewniam Was jednak, że pascha z tego przepisu jest łatwa do wykonania i smakuje po prostu niebiańsko :)
SKŁADNIKI:
- 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego
- 5 żółtek
- 20 dag masła (prawdziwego, dobrego)
- 250 ml śmietanki 30%
- 25 dag cukru pudru (lub więcej, w zależności jak słodkie lubimy)
- 10 dag rodzynek *
- 10 dag migdałów *
- mała garść orzechów laskowych *
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (tutaj kliknij po przepis na domową skórkę pomarańczową
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- garść migdałów
- 1 pomarańcza
WYKONANIE:
Sparzyć migdały, orzechy laskowe i rodzynki.
Z migdałów i orzechów laskowych ściągnąć skórkę. Posiekać je wszystkie.
Ser zmielić dwukrotnie i na koniec przetrzeć przez sito.
W naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wymieszać ze śmietanką.
Naczynie postawić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i dodać miękkie masło, ser, bakalie i skórkę pomarańczową.
Dokładnie wymieszać całość i przełożyć ją do wybranego naczynia/foremki wyłożonego gazą.
Przykryć talerzem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjąć paschę z formy/naczynia i ozdobić migdałami i plasterkami pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz