Pączki z konfiturą
Pyszne, puszyste pączki. Najlepsze jeszcze ciepłe. Nadziane ulubioną konfiturą. Koniecznie wypróbujcie przepis :)
SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk)
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 500 ml mleka
- 100-150 g cukru
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 100 g masła
- małe opakowanie cukru waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 40 ml spirytusu
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych to zrobić najpierw rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać rękoma. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Kontynuować wyrabianie aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne (można użyć do tego miksera z hakiem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i formować ręcznie pączki- odrywać kawałki ciasta (każdy kawałek ok. 50 g).
Można je odrazy nadziać konfiturą- kawałek ciasta spłaszczyć lekko i na środek nałożyć łyżkę konfitury a następnie skleić i uformować kulkę. Można też pączki nadziać po usmażeniu za pomocą szprycy.
Odkładać pączki na czystą ściereczkę i przykryć je. Zostawić w cieple na ok 25 minut.
Pączki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjąć na papierowy ręcznik.
Jeśli nie zostały nadziane przed smażeniem to za pomocą specjalnej szprycy nadziać pączki konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz