Pączki z konfiturą


Pyszne, puszyste pączki. Najlepsze jeszcze ciepłe. Nadziane ulubioną konfiturą. Koniecznie wypróbujcie przepis :) 


SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 500 ml mleka
  • 100-150 g cukru
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 ml spirytusu
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych to zrobić najpierw rozczyn). 

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać rękoma. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Kontynuować wyrabianie aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne (można użyć do tego miksera z hakiem). 

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski oprószonej mąką.  Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i formować ręcznie pączki- odrywać kawałki ciasta (każdy kawałek ok. 50 g). 

Można je odrazy nadziać konfiturą- kawałek ciasta spłaszczyć lekko i na środek nałożyć łyżkę konfitury a następnie skleić i uformować kulkę. Można też pączki nadziać po usmażeniu za pomocą szprycy. 

Odkładać pączki na czystą ściereczkę i przykryć je. Zostawić w cieple na ok 25 minut. 

Pączki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjąć na papierowy ręcznik. 

Jeśli nie zostały nadziane przed smażeniem to za pomocą specjalnej szprycy nadziać pączki konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować płatkami migdałów.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa