Przejdź do głównej zawartości

Pączki z konfiturą


Pyszne, puszyste pączki. Najlepsze jeszcze ciepłe. Nadziane ulubioną konfiturą. Koniecznie wypróbujcie przepis :) 


SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 500 ml mleka
  • 100-150 g cukru
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 ml spirytusu
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych to zrobić najpierw rozczyn). 

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać rękoma. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Kontynuować wyrabianie aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne (można użyć do tego miksera z hakiem). 

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski oprószonej mąką.  Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i formować ręcznie pączki- odrywać kawałki ciasta (każdy kawałek ok. 50 g). 

Można je odrazy nadziać konfiturą- kawałek ciasta spłaszczyć lekko i na środek nałożyć łyżkę konfitury a następnie skleić i uformować kulkę. Można też pączki nadziać po usmażeniu za pomocą szprycy. 

Odkładać pączki na czystą ściereczkę i przykryć je. Zostawić w cieple na ok 25 minut. 

Pączki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjąć na papierowy ręcznik. 

Jeśli nie zostały nadziane przed smażeniem to za pomocą specjalnej szprycy nadziać pączki konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować płatkami migdałów.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło