dolma krombit- gołąbki po algiersku


Potrawa jaką znamy pod nazwą gołąbki, występuje również w innych krajach pod innymi nazwami, różniąc się między sobą czasem składnikami, czasem przyprawami. W Algierii jest to danie o nazwie dolma krombit. Zazwyczaj podawana jak polskie gołąbki, czy mięso mielone z ryżem zawinięte w liście kapusty. Czasami jednak można spotkać się z wersją bez zawijania- pulpeciki mięsa wraz z kawałkami kapusty zanurzone w sosie. Przepis na taką właśnie wersję prezentuje Wam dzisiaj :)

SKŁADNIKI:
  • 600 g mięsa mielonego (w oryginalnej wersji jagnięcina lub wołowe ale możecie użyć wedle gustu również wieprzowego lub mieszanego) 
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • biała kapusta
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cynamonu, kolendry lub kminu rzymskiego (rodzaj przyprawy zależny od regionu Algierii i przepisu więc dodajcie ten na jaki macie ochotę. W Algierii znajdziecie sporo przepisów na zupy, dania główne które przyprawia się cynamonem. Nie bójcie się go dodawać bo na prawdę nadaje daniom specyficzny, orientalny i wspaniały smak)
Sos pomidorowy:
  • duża butelka passaty pomidorowej-przecieru
  • 1 lub 1,5 szklanki wody/bulionu
  • cukier, sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • natka

WYKONANIE:

Liście kapusty umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić). 

Mięso połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu/kolendry/kminu. Wyrobić i uformować małe pulepciki. 

Pulpeciki obsmażyć z obu stron. 

Do garnka wlać passatę i wodę, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru (by sos nie był kwaśny). 

Dołożyć do środka pulepciki, kawałki kapusty i ryż. 

Gotować na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie a sos zgęstnieje. 

Gotowe posypać natką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa