Przejdź do głównej zawartości

dolma krombit- gołąbki po algiersku


Potrawa jaką znamy pod nazwą gołąbki, występuje również w innych krajach pod innymi nazwami, różniąc się między sobą czasem składnikami, czasem przyprawami. W Algierii jest to danie o nazwie dolma krombit. Zazwyczaj podawana jak polskie gołąbki, czy mięso mielone z ryżem zawinięte w liście kapusty. Czasami jednak można spotkać się z wersją bez zawijania- pulpeciki mięsa wraz z kawałkami kapusty zanurzone w sosie. Przepis na taką właśnie wersję prezentuje Wam dzisiaj :)

SKŁADNIKI:
  • 600 g mięsa mielonego (w oryginalnej wersji jagnięcina lub wołowe ale możecie użyć wedle gustu również wieprzowego lub mieszanego) 
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • biała kapusta
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cynamonu, kolendry lub kminu rzymskiego (rodzaj przyprawy zależny od regionu Algierii i przepisu więc dodajcie ten na jaki macie ochotę. W Algierii znajdziecie sporo przepisów na zupy, dania główne które przyprawia się cynamonem. Nie bójcie się go dodawać bo na prawdę nadaje daniom specyficzny, orientalny i wspaniały smak)
Sos pomidorowy:
  • duża butelka passaty pomidorowej-przecieru
  • 1 lub 1,5 szklanki wody/bulionu
  • cukier, sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • natka

WYKONANIE:

Liście kapusty umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić). 

Mięso połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu/kolendry/kminu. Wyrobić i uformować małe pulepciki. 

Pulpeciki obsmażyć z obu stron. 

Do garnka wlać passatę i wodę, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru (by sos nie był kwaśny). 

Dołożyć do środka pulepciki, kawałki kapusty i ryż. 

Gotować na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie a sos zgęstnieje. 

Gotowe posypać natką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło