dolma krombit- gołąbki po algiersku
Potrawa jaką znamy pod nazwą gołąbki, występuje również w innych krajach pod innymi nazwami, różniąc się między sobą czasem składnikami, czasem przyprawami. W Algierii jest to danie o nazwie dolma krombit. Zazwyczaj podawana jak polskie gołąbki, czy mięso mielone z ryżem zawinięte w liście kapusty. Czasami jednak można spotkać się z wersją bez zawijania- pulpeciki mięsa wraz z kawałkami kapusty zanurzone w sosie. Przepis na taką właśnie wersję prezentuje Wam dzisiaj :)
SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa mielonego (w oryginalnej wersji jagnięcina lub wołowe ale możecie użyć wedle gustu również wieprzowego lub mieszanego)
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- biała kapusta
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cynamonu, kolendry lub kminu rzymskiego (rodzaj przyprawy zależny od regionu Algierii i przepisu więc dodajcie ten na jaki macie ochotę. W Algierii znajdziecie sporo przepisów na zupy, dania główne które przyprawia się cynamonem. Nie bójcie się go dodawać bo na prawdę nadaje daniom specyficzny, orientalny i wspaniały smak)
- duża butelka passaty pomidorowej-przecieru
- 1 lub 1,5 szklanki wody/bulionu
- cukier, sól, pieprz
- natka
WYKONANIE:
Liście kapusty umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić).
Mięso połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu/kolendry/kminu. Wyrobić i uformować małe pulepciki.
Pulpeciki obsmażyć z obu stron.
Do garnka wlać passatę i wodę, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru (by sos nie był kwaśny).
Dołożyć do środka pulepciki, kawałki kapusty i ryż.
Gotować na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie a sos zgęstnieje.
Gotowe posypać natką.
Komentarze
Prześlij komentarz