Domowe pralinki rafaello
Pyszne, słodkie, kokosowe pralinki w smaku przypominające popularne Rafaello
SKŁADNIKI:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g masła dobrej jakości
- 50 g cukru pudru
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (polecam niesiarkowane)
- kilkanaście obranych migdałów
- 2 łyżeczki malibu/wódki (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
WYKONANIE:
Śmietankę i czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i włożyć ją na garnuszek z lekko gotującą się wodą (tzw. rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej).
Gdy czekolada się rozpuści zostawić ją do lekkiego wystudzenia.
Następnie zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę i dodawać powoli, po łyżce rozpuszczoną czekolady.
Do masy wsypać wiórki i dodać malibu/wódkę (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na ok. 45 minut.
Po tym czasie formować z masy małe kuleczki i w środek każdej z nich włożyć migdał.
Pralinki obtoczyć w wiórkach. Gotowe pralinki przechowywać w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz