Domowe pralinki rafaello


 Pyszne, słodkie, kokosowe pralinki w smaku przypominające popularne Rafaello

SKŁADNIKI:
  • 200 g białej czekolady dobrej jakości
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g masła dobrej jakości
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych (polecam niesiarkowane)
  • kilkanaście obranych migdałów
  • 2 łyżeczki malibu/wódki (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

WYKONANIE:

Śmietankę i czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i włożyć ją na garnuszek z lekko gotującą się wodą (tzw. rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej). 

Gdy czekolada się rozpuści zostawić ją do lekkiego wystudzenia. 

Następnie zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę i dodawać powoli, po łyżce rozpuszczoną czekolady. 

Do masy wsypać wiórki i dodać malibu/wódkę (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na ok. 45 minut. 

Po tym czasie formować z masy małe kuleczki i w środek każdej z nich włożyć migdał. 

Pralinki obtoczyć w wiórkach. Gotowe pralinki przechowywać w lodówce

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa