Kefta w sosie pomidorowym


Oryginalna algierska kefta robiona jest z jagnięciny lub baraniny, ewentualnie wołowiny. Możecie jednak zrobić ją z mięsa takiego jakie lubicie najbardziej.

SKŁADNIKI:
kefta:
  • 500 g mięsa mielonego (co kto lubi- baranina, jagnięcina, wołowe, wołowo-wieprzowe lub wieprzowe)
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kumin (płaska łyżeczka)
  • ostra papryka (pół łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • imbir (pół łyżeczki)
  • curry (szczypta)
  • cynamon (pół łyżeczki) 
  • kolendra świeża i jedna łyżeczka sproszkowanej 
  • jajko
sos:
  • kilka dużych pomidorów obranych ze skórki lub passata pomidorowa
  • czarne oliwki
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kumin
  • kolendra  
  • ostra papryka (szczypta)
WYKONANIE:

Mięso połączyć z jajkiem, cebulą, czosnkiem, przyprawami i poszatkowano drobno kolendrą. Dokładnie wyrobić i formować pulepciki. 

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Chwilę podsmażyć i dodać drobno pokrojone pomidory lub passatę. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą, kuminem i papryką (jeśli sos będzie kwaskowaty należy dodać troszkę cukru). 

Pulpeciki opruszyć mąką, obsmażyć z każdej strony i przekładać do garnka z sosem pomidorowym. Dodać oliwki i gotować na małym ogniu aż pulepciki będą miękkie. Gotowe danie posypać świeżą kolendrą i podawać razem z ziemniakami/ryżem/pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa