Kefta w sosie pomidorowym
Oryginalna algierska kefta robiona jest z jagnięciny lub baraniny, ewentualnie wołowiny. Możecie jednak zrobić ją z mięsa takiego jakie lubicie najbardziej.
kefta:
- 500 g mięsa mielonego (co kto lubi- baranina, jagnięcina, wołowe, wołowo-wieprzowe lub wieprzowe)
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- kumin (płaska łyżeczka)
- ostra papryka (pół łyżeczki)
- sól, pieprz
- imbir (pół łyżeczki)
- curry (szczypta)
- cynamon (pół łyżeczki)
- kolendra świeża i jedna łyżeczka sproszkowanej
- jajko
- kilka dużych pomidorów obranych ze skórki lub passata pomidorowa
- czarne oliwki
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kumin
- kolendra
- ostra papryka (szczypta)
WYKONANIE:
Mięso połączyć z jajkiem, cebulą, czosnkiem, przyprawami i poszatkowano drobno kolendrą. Dokładnie wyrobić i formować pulepciki.
Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Chwilę podsmażyć i dodać drobno pokrojone pomidory lub passatę. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą, kuminem i papryką (jeśli sos będzie kwaskowaty należy dodać troszkę cukru).
Pulpeciki opruszyć mąką, obsmażyć z każdej strony i przekładać do garnka z sosem pomidorowym. Dodać oliwki i gotować na małym ogniu aż pulepciki będą miękkie. Gotowe danie posypać świeżą kolendrą i podawać razem z ziemniakami/ryżem/pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz