Szorba- algierska zupa (przepis II)
Przed Wami drugi już na blogu przepis na algierską szorbę. Jak już za pewne wiecie, co region to nieco inny przepis. Czasami różnica tkwi w przyprawach, czasami w użytych warzywach. Zupa z tego przepisu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zawiera mało składników ale jest przepyszna, aromatyczna i pełna przypraw.
SKŁADNIKI
- 8 skrzydełek z kurczaka lub kawałek baraniny/jagnięciny
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 4 lub 5 łodyg selera naciowego
- 1 mała cukinia (opcjonalnie)
- świeża lub suszona mięta (dodaje zupie tego oryginalnego smaku i aromatu)
- pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz
- papryka ostra
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- odrobina oleju
- kasza jęczmienna drobna
- cytryna
- odrobina mąki
WYKONANIE:
Do garnka wlać odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przesmażyć dosłownie przez chwilę.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory. Wszystko przemieszać i chwilę poddusić.
Dodać mięso oraz pokrojony drobno seler naciowy, umytą ale nie obraną cukinie (opcjonalnie) i część pęczku kolendry. Wszystko zalać wodą tak aby przykryła mięso i warzywa.
Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Gotować na większym gazie aż do momentu zagotowania się a następnie zmniejszyć płomień i gotować aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z garnka. Całą zupę przelać przez sito do drugiego garnka a warzywa przetrzeć przez sito lub przecierak i przetarte dołożyć je spowrotem do zupy.
Dodać sól oraz koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę pozostałych przypraw.
Zupę ponownie zagotować i dodać kilka łyżek kaszy (w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Mieszać co jakiś czas i gotować na malutkim ogniu aż kasza będzie miękka.
Sok z połowy cytryny wymieszać w oddzielnym naczynku z odrobiną mąki i zupy. Energicznie wymieszać i wlać do zupy.
Sok z połowy cytryny wymieszać w oddzielnym naczynku z odrobiną mąki i zupy. Energicznie wymieszać i wlać do zupy.
Gotową zupę nalewać na talerze i posypać drobno pokrojoną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz