Przejdź do głównej zawartości

Szorba- algierska zupa (przepis II)


Przed Wami drugi już na blogu przepis na algierską szorbę. Jak już za pewne wiecie, co region to nieco inny przepis. Czasami różnica tkwi w przyprawach, czasami w użytych warzywach. Zupa z tego przepisu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zawiera mało składników ale jest przepyszna, aromatyczna i pełna przypraw.


SKŁADNIKI
  • 8 skrzydełek z kurczaka lub kawałek baraniny/jagnięciny
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 lub 5 łodyg selera naciowego
  • 1 mała cukinia (opcjonalnie)
  • świeża lub suszona mięta (dodaje zupie tego oryginalnego smaku i aromatu)
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • odrobina oleju
  • kasza jęczmienna drobna 
  • cytryna
  • odrobina mąki 

WYKONANIE:

Do garnka wlać odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przesmażyć dosłownie przez chwilę. 

Dodać obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory. Wszystko przemieszać i chwilę poddusić. 

Dodać mięso oraz pokrojony drobno seler naciowy, umytą ale nie obraną cukinie (opcjonalnie) i część pęczku kolendry. Wszystko zalać wodą tak aby przykryła mięso i warzywa. 

Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Gotować na większym gazie aż do momentu zagotowania się a następnie zmniejszyć płomień i gotować aż mięso będzie miękkie. 

Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z garnka. Całą zupę przelać przez sito do drugiego garnka a warzywa przetrzeć przez sito lub przecierak i przetarte dołożyć je spowrotem do zupy. 

Dodać sól oraz koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę pozostałych przypraw. 

Zupę ponownie zagotować i dodać kilka łyżek kaszy (w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Mieszać co jakiś czas i gotować na malutkim ogniu aż kasza będzie miękka.

Sok z połowy cytryny wymieszać w oddzielnym naczynku z odrobiną mąki i zupy. Energicznie wymieszać i wlać do zupy. 

Gotową zupę nalewać na talerze i posypać drobno pokrojoną kolendrą. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło