Pizza





SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej (zawsze używam tortowej)
  • 150 ml dosyć ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 g drożdży instant lub odpowiednia ilość świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
 SOS:
  • passata pomidorowa lub 2-3 pomidory bez skórki
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie 
DODATKI:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • czarne oliwki
  • czerwona cebulka
  • ser (użyłam mozarelli i twardego żółtego sera) 
Możecie również zmienić dodatki i użyć swoich ulubionych

 WYKONANIE:


Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, oliwę cukier, sól i jeśli chcemy to również zioła. Wszystko wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ręką ciasto. Powinno być miękkie. Uformować w kulę i zostawić na 25 minut w misce przykrytej czystą ściereczką (najlepiej w ciepłym miejscu). 

W tym czasie przygotować sos. Na patelnie wlać passatę lub dodać pokrojone drobno pomidory. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i odrobinę cukru. Wszystko wymieszać. Jeśli użyte zostały pomidory, należy poczekać aż odparuje cała woda i sos zgęstnieje. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Rozgnieść je dłońmi na gruby placek a następnie porozciągać (technika dowolona, można też delikatnie za pomocą wałka). 

Ciasto posmarować sosem a następnie wyłożyć swoje ulubione dodatki. 

Pizzę włożyć do uprzednio nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w zależności jaki ma się piekarnik. Aby sprawdzić czy pizza jest gotowa należy zajrzeć na jej spód- jeśli jest przyrumieniona to znaczy, że jest już gotowa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa