Przejdź do głównej zawartości

Pizza





SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej (zawsze używam tortowej)
  • 150 ml dosyć ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 g drożdży instant lub odpowiednia ilość świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
 SOS:
  • passata pomidorowa lub 2-3 pomidory bez skórki
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie 
DODATKI:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • czarne oliwki
  • czerwona cebulka
  • ser (użyłam mozarelli i twardego żółtego sera) 
Możecie również zmienić dodatki i użyć swoich ulubionych

 WYKONANIE:


Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, oliwę cukier, sól i jeśli chcemy to również zioła. Wszystko wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ręką ciasto. Powinno być miękkie. Uformować w kulę i zostawić na 25 minut w misce przykrytej czystą ściereczką (najlepiej w ciepłym miejscu). 

W tym czasie przygotować sos. Na patelnie wlać passatę lub dodać pokrojone drobno pomidory. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i odrobinę cukru. Wszystko wymieszać. Jeśli użyte zostały pomidory, należy poczekać aż odparuje cała woda i sos zgęstnieje. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Rozgnieść je dłońmi na gruby placek a następnie porozciągać (technika dowolona, można też delikatnie za pomocą wałka). 

Ciasto posmarować sosem a następnie wyłożyć swoje ulubione dodatki. 

Pizzę włożyć do uprzednio nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w zależności jaki ma się piekarnik. Aby sprawdzić czy pizza jest gotowa należy zajrzeć na jej spód- jeśli jest przyrumieniona to znaczy, że jest już gotowa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło