Pizza
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej (zawsze używam tortowej)
- 150 ml dosyć ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 4 g drożdży instant lub odpowiednia ilość świeżych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- passata pomidorowa lub 2-3 pomidory bez skórki
- sól, pieprz, cukier
- zioła prowansalskie
- puszka tuńczyka w oleju
- czarne oliwki
- czerwona cebulka
- ser (użyłam mozarelli i twardego żółtego sera)
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, oliwę cukier, sól i jeśli chcemy to również zioła. Wszystko wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ręką ciasto. Powinno być miękkie. Uformować w kulę i zostawić na 25 minut w misce przykrytej czystą ściereczką (najlepiej w ciepłym miejscu).
W tym czasie przygotować sos. Na patelnie wlać passatę lub dodać pokrojone drobno pomidory. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i odrobinę cukru. Wszystko wymieszać. Jeśli użyte zostały pomidory, należy poczekać aż odparuje cała woda i sos zgęstnieje.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Rozgnieść je dłońmi na gruby placek a następnie porozciągać (technika dowolona, można też delikatnie za pomocą wałka).
Ciasto posmarować sosem a następnie wyłożyć swoje ulubione dodatki.
Pizzę włożyć do uprzednio nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w zależności jaki ma się piekarnik. Aby sprawdzić czy pizza jest gotowa należy zajrzeć na jej spód- jeśli jest przyrumieniona to znaczy, że jest już gotowa.
Komentarze
Prześlij komentarz