Sfenj- pączki z Maghrebu
Sfenj to bardzo popularne pączki w Maroku, Tunezji i Algierii. Przygotowuje się je bardzo łatwo i są przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem :) Tradycyjnie podawane są do kawy lub miętowej herbaty.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 i 1/2 szklanki wody- w zależności jak mąką będzie wchłaniać wodę (szklanka o pojemności 250 ml)
- olej
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać i za pomocą miksera wyrobić ciasto (10 minut).
Ciasto odstawić przykryte ściereczką na godzinę.
Po upływie czasu wyrabiać ciasto za pomocą rąk przez ok 5 minut a następnie odstawić i przykryć ściereczką na ok. 20 minut.
Przygotować półmisek lub tackę i natłuścić ją olejem. Ciasto rwać na kawałki wielkości śliwki i odstawić wszystkie kawałki na natłuszczony półmisek/tackę i przykryć ściereczką.
Rozgrzać olej na patelni.
Ręce natłuścić olejem by łatwiej było pracować z ciastem.
W każdej kulce ciasta robić w środku dziurkę za pomocą palca i ciasto porozciągać delikatnie na boki.
Pączki kłaść na głęboki, gorący tłuszcz i smażyć z obu stron aż będą rumiane, zezłocone.
Gotowe już pączki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać razem z kawą albo herbatą.
Komentarze
Prześlij komentarz