Przejdź do głównej zawartości

Sfenj- pączki z Maghrebu


 Sfenj to bardzo popularne pączki w Maroku, Tunezji i Algierii. Przygotowuje się je bardzo łatwo i są przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem :) Tradycyjnie podawane są do kawy lub miętowej herbaty.

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka drożdży instant 
  • 1 i 1/2 szklanki wody- w zależności jak mąką będzie wchłaniać wodę (szklanka o pojemności 250 ml)
  • olej

WYKONANIE:

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać i za pomocą miksera wyrobić ciasto (10 minut). 

Ciasto odstawić przykryte ściereczką na godzinę. 

Po upływie czasu wyrabiać ciasto za pomocą rąk przez ok 5 minut a następnie odstawić i przykryć ściereczką na ok. 20 minut. 

Przygotować półmisek lub tackę i natłuścić ją olejem. Ciasto rwać na kawałki wielkości śliwki i odstawić wszystkie kawałki na natłuszczony półmisek/tackę i przykryć ściereczką. 

Rozgrzać olej na patelni. 

Ręce natłuścić olejem by łatwiej było pracować z ciastem. 

W każdej kulce ciasta robić w środku dziurkę za pomocą palca i ciasto porozciągać delikatnie na boki. 

Pączki kłaść na głęboki, gorący tłuszcz i smażyć z obu stron aż będą rumiane, zezłocone. 

Gotowe już pączki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać razem z kawą albo herbatą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło