Sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem- kremowy i obłędnie pyszny. Nie jest suchy lecz przyjemnie wilgotny. Znika w błyskawicznym tempie :)
Do zrobienia polewy możecie użyć kupnego kajmaku, mleka skondensowanego albo zrobić własny z masła, cukru, kremówki i mleka.
SKŁADNIKI:
✔ ok. 800 g sera białego tłustego (zmielonego 2 lub 3 krotnie)
✔ opakowanie herbatników maślanych
✔ 3 jajka
✔ cukier puder (ilość w zależności od tego jak słodko lubimy) i cukier waniliowy
✔ 70 g masła
✔ puszka kajmaku lub mleka skondensowanego albo domowy kajmak
✔ kilka kostek czekolady (u mnie mleczna ale możecie użyć gorzkiej)
WYKONANIE:
Opakowanie
herbatników zblendować. Dodać rozpuszczone masło
tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do formy lub
tortownicy i przyklepać dokładnie dłonią. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut.
Ser
zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać dwa jajka i jedno żółtko oraz
cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko za pomocą miksera. Ubić
białko i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką.
Przełożyć masę do formy.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut pilnując by ciasto nie poszło w górę.
Gdy już będzie upieczone, wyjmujemy aby
ostygło.
Przygotowujemy
kajmak (wyjmujemy z puszki i lekko podgrzewamy w garnuszku aby łatwiej
było go rozsmarować po serniku) lub mleko skondensowane (jeśli używamy
mleka skondensowanego należy włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować ją
przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie kajmak).
Smarujemy kajmakiem wierzch sernika i zostawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie rozpuszczamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej.
Płynną czekoladę umieszczamy w rękawie cukierniczym lub szprycy/strzykawce z malutką dziurką i szybkimi ruchami robimy cienkie paski z czekolady. Następnie za pomocą wykałaczki robimy esy-floresy.
Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin
Komentarze
Prześlij komentarz