Przejdź do głównej zawartości

Sernik z kajmakiem


Sernik z kajmakiem- kremowy i obłędnie pyszny. Nie jest suchy lecz przyjemnie wilgotny. Znika w błyskawicznym tempie :)

Do zrobienia polewy możecie użyć kupnego kajmaku, mleka skondensowanego albo zrobić własny z masła, cukru, kremówki i mleka.

SKŁADNIKI:

ok. 800 g sera białego tłustego (zmielonego 2 lub 3 krotnie)
opakowanie herbatników maślanych
3 jajka
cukier puder (ilość w zależności od tego jak słodko lubimy) i cukier waniliowy
70 g masła
puszka kajmaku lub mleka skondensowanego albo domowy kajmak
kilka kostek czekolady (u mnie mleczna ale możecie użyć gorzkiej)

WYKONANIE:

Opakowanie herbatników zblendować. Dodać rozpuszczone masło tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do formy lub tortownicy i przyklepać dokładnie dłonią. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut.

Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać dwa jajka i jedno żółtko oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko za pomocą miksera. Ubić białko i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć masę do formy. 

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut pilnując by ciasto nie poszło w górę. 

Gdy już będzie upieczone, wyjmujemy aby ostygło. 

Przygotowujemy kajmak (wyjmujemy z puszki i lekko podgrzewamy w garnuszku aby łatwiej było go rozsmarować po serniku) lub mleko skondensowane (jeśli używamy mleka skondensowanego należy włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować ją przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie kajmak). 

Smarujemy kajmakiem wierzch sernika i zostawiamy na ok. 10 minut. 

W tym czasie rozpuszczamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. 

Płynną czekoladę umieszczamy w rękawie cukierniczym lub szprycy/strzykawce z malutką dziurką i szybkimi ruchami robimy cienkie paski z czekolady. Następnie za pomocą wykałaczki robimy esy-floresy. 

Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło