Sernik z kajmakiem


Sernik z kajmakiem- kremowy i obłędnie pyszny. Nie jest suchy lecz przyjemnie wilgotny. Znika w błyskawicznym tempie :)

Do zrobienia polewy możecie użyć kupnego kajmaku, mleka skondensowanego albo zrobić własny z masła, cukru, kremówki i mleka.

SKŁADNIKI:

ok. 800 g sera białego tłustego (zmielonego 2 lub 3 krotnie)
opakowanie herbatników maślanych
3 jajka
cukier puder (ilość w zależności od tego jak słodko lubimy) i cukier waniliowy
70 g masła
puszka kajmaku lub mleka skondensowanego albo domowy kajmak
kilka kostek czekolady (u mnie mleczna ale możecie użyć gorzkiej)

WYKONANIE:

Opakowanie herbatników zblendować. Dodać rozpuszczone masło tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do formy lub tortownicy i przyklepać dokładnie dłonią. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut.

Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać dwa jajka i jedno żółtko oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko za pomocą miksera. Ubić białko i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć masę do formy. 

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut pilnując by ciasto nie poszło w górę. 

Gdy już będzie upieczone, wyjmujemy aby ostygło. 

Przygotowujemy kajmak (wyjmujemy z puszki i lekko podgrzewamy w garnuszku aby łatwiej było go rozsmarować po serniku) lub mleko skondensowane (jeśli używamy mleka skondensowanego należy włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować ją przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie kajmak). 

Smarujemy kajmakiem wierzch sernika i zostawiamy na ok. 10 minut. 

W tym czasie rozpuszczamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. 

Płynną czekoladę umieszczamy w rękawie cukierniczym lub szprycy/strzykawce z malutką dziurką i szybkimi ruchami robimy cienkie paski z czekolady. Następnie za pomocą wykałaczki robimy esy-floresy. 

Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa