Przejdź do głównej zawartości

Zlabia- słodkie ciasteczka z Maghrebu


Zlabia to słodkie ciasteczka, bardzo popularne w krajach Maghrebu a także min. Libii, Iranie, Iraku, Jordanie, Syrii, Libanie czy Egipcie. Praktycznie banalne i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjnie bardzo słodkie, maczane w syropie z cukru lub miodu. Ja wolę jedynie opruszone cukrem pudrem. Od was i waszego gustu zależy czy zlabia będzie w syropie czy posypana cukrem pudrem :)

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
syrop:
  • 1,25 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder (zamiast syropu)
WYKONANIE:
 
Wymieszać składniki na ciasto za pomocą miksera. 

Miskę z ciastem włożyć do drugiej większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć folią i odstawić na pół godziny. 

W tym czasie przygotować syrop: do garnuszka wsypać cukier oraz wodę i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście minut. 

Wyrośnięte ciasto na zlabie przemieszać za pomocą łyżki. 

Rozgrzać olej na patelni. 

Ciasto wlać do butelki z otworem/dziurką lub do szprycy cukierniczej i wyciskać esy floresy na gorący olej. 

Smażyć na złoto i wrzucać od razu do gorącego syropu lub jeśli nie lubi się bardzo słodkiego, odłożyć na ręcznik papierowy i ostudzone opruszyć lekko cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło