Zlabia- słodkie ciasteczka z Maghrebu


Zlabia to słodkie ciasteczka, bardzo popularne w krajach Maghrebu a także min. Libii, Iranie, Iraku, Jordanie, Syrii, Libanie czy Egipcie. Praktycznie banalne i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjnie bardzo słodkie, maczane w syropie z cukru lub miodu. Ja wolę jedynie opruszone cukrem pudrem. Od was i waszego gustu zależy czy zlabia będzie w syropie czy posypana cukrem pudrem :)

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
syrop:
  • 1,25 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder (zamiast syropu)
WYKONANIE:
 
Wymieszać składniki na ciasto za pomocą miksera. 

Miskę z ciastem włożyć do drugiej większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć folią i odstawić na pół godziny. 

W tym czasie przygotować syrop: do garnuszka wsypać cukier oraz wodę i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście minut. 

Wyrośnięte ciasto na zlabie przemieszać za pomocą łyżki. 

Rozgrzać olej na patelni. 

Ciasto wlać do butelki z otworem/dziurką lub do szprycy cukierniczej i wyciskać esy floresy na gorący olej. 

Smażyć na złoto i wrzucać od razu do gorącego syropu lub jeśli nie lubi się bardzo słodkiego, odłożyć na ręcznik papierowy i ostudzone opruszyć lekko cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa