Zlabia- słodkie ciasteczka z Maghrebu
Zlabia to słodkie ciasteczka, bardzo popularne w krajach Maghrebu a także min. Libii, Iranie, Iraku, Jordanie, Syrii, Libanie czy Egipcie. Praktycznie banalne i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjnie bardzo słodkie, maczane w syropie z cukru lub miodu. Ja wolę jedynie opruszone cukrem pudrem. Od was i waszego gustu zależy czy zlabia będzie w syropie czy posypana cukrem pudrem :)
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1,25 szklanki cukru
- szklanka wody
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder (zamiast syropu)
Wymieszać składniki na ciasto za pomocą miksera.
Miskę z ciastem włożyć do drugiej większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć folią i odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować syrop: do garnuszka wsypać cukier oraz wodę i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście minut.
Wyrośnięte ciasto na zlabie przemieszać za pomocą łyżki.
Rozgrzać olej na patelni.
Ciasto wlać do butelki z otworem/dziurką lub do szprycy cukierniczej i wyciskać esy floresy na gorący olej.
Smażyć na złoto i wrzucać od razu do gorącego syropu lub jeśli nie lubi się bardzo słodkiego, odłożyć na ręcznik papierowy i ostudzone opruszyć lekko cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz