Harira tchicha bel za'atar
Dzisiaj kolejny przepis na algierską zupę. Harira z dodatkiem drobnej kaszy jęczmiennej, cieciorki i kurczaka. Pełna wspaniałych przypraw.
Za'atar oznacza w języku arabskim tymianek (słowo to jest również używane do określania w krajach Bliskiego Wschodu specjalnej przyprawy na którą składa się tymianek, prażony sezam i zmielony sumak).
SKŁADNIKI:
- 8 skrzydełek z kurczaka lub kawałek wołowiny/baraniny
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (można dać więcej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwie garści ciecierzycy (wcześniej namoczonej przez noc lub z puszki)
- sól, pieprz
- papryka ostra
- tymianek w proszku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ras el hanout (opcjonalnie)
- ok. 200 g drobnej kaszy jęczmiennej
- odrobina oleju
WYKONANIE:
W garnku rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Po chwili dodać wcześniej obrane i starte na tarce pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek.
Przesmażyć wszystko przez kilka minut a następnie dodać do środka mięso i ciecierzycę.
Wlać wodę tak aby dobrze zakryła mięso.
Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat i kilka gałązek tymianku.
Gotować aż mięso będzie miękkie.
Gdy zupa będzie gotowa, wyjąć ze środka mięso.
Mięso oddzielić od kości.
Do zupy wsypać kaszkę jęczmienną i gotować kilka minut aż będzie miękka.
Kawałki mięsa można dodać do zupy.
Zupę nalać do talerzy i posypać odrobiną świeżego tymianku lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz