Harira tchicha bel za'atar



Dzisiaj kolejny przepis na algierską zupę. Harira z dodatkiem drobnej kaszy jęczmiennej, cieciorki i kurczaka. Pełna wspaniałych przypraw.

Za'atar oznacza w języku arabskim tymianek (słowo to jest również używane do określania w krajach Bliskiego Wschodu specjalnej przyprawy na którą składa się tymianek, prażony sezam i zmielony sumak).


SKŁADNIKI:

  • 8 skrzydełek z kurczaka lub kawałek wołowiny/baraniny
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (można dać więcej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garści ciecierzycy (wcześniej namoczonej przez noc lub z puszki)
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • tymianek w proszku
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • ras el hanout (opcjonalnie)
  • ok. 200 g drobnej kaszy jęczmiennej 
  • odrobina oleju

WYKONANIE:

W garnku rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Po chwili dodać wcześniej obrane i starte na tarce pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek.

Przesmażyć wszystko przez kilka minut a następnie dodać do środka mięso i ciecierzycę.

Wlać wodę tak aby dobrze zakryła mięso.

Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat i kilka gałązek tymianku.

Gotować aż mięso będzie miękkie.

Gdy zupa będzie gotowa, wyjąć ze środka mięso.

Mięso oddzielić od kości.

Do zupy wsypać kaszkę jęczmienną i gotować kilka minut aż będzie miękka.

Kawałki mięsa można dodać do zupy.

Zupę nalać do talerzy i posypać odrobiną świeżego tymianku lub kolendry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa