Tort śmietankowo-truskawkowy na kakaowym biszkopcie



Pyszny tort truskawkowy na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym

SKŁADNIKI:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
krem:
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej, w zależności od gustu)
  • ziarenka z jednej połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • duża garść truskawek
nasączenie:
  • 150 g truskawek
  • 10 łyżek wody
dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki, borówki, mięta

WYKONANIE:

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z kakao.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier nie przerywając ubijania. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka cały czas ubijając. 

Do masy dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Delikatnie przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać i piec w 170 stopniach do tzw.suchego patyczka.

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 40 cm na podłogę. Zostawić do wystudzenia.

Biszkopt wyjąć z formy i odwrócić go do góry nogami tak aby ewentualna ,,górka'' po upieczeniu była na spodzie.

Ciasto przekroić na 3 blaty za pomocą nitki/noża strunowego.

Nasączenie:

Truskawki zmiksować razem z wodą. 

Krem:

W dużej misce/garnku umieścić śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię. Ubić wszystko na gęsty i sztywny krem. 

Umyte i wysuszone truskawki pokroić na małe kawałki i dodać je do kremu. Wymieszać i podzielić na trzy części. 

Dodatkowe 250 ml śmietanki ubić na sztywno z cukrem. 

SKŁADANIE TORTU:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze i nasączyć go kilkoma łyżkami musu truskawkowego. Wyłożyć część kremu a następnie drugi blat. Nasączyć go musem i wyłożyć drugą część kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć go resztą musu i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. 

Wierzch i boki posmarować ubitą śmietanką.  

Tort przybrać owocami i miętą. 

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa