Tort śmietankowo-truskawkowy na kakaowym biszkopcie
Pyszny tort truskawkowy na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym
SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
krem:
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru pudru (lub więcej, w zależności od gustu)
- ziarenka z jednej połowy laski wanilii (opcjonalnie)
- duża garść truskawek
- 150 g truskawek
- 10 łyżek wody
dodatkowo:
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki, borówki, mięta
WYKONANIE:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z kakao.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier nie przerywając ubijania. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka cały czas ubijając.
Do masy dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać i piec w 170 stopniach do tzw.suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 40 cm na podłogę. Zostawić do wystudzenia.
Biszkopt wyjąć z formy i odwrócić go do góry nogami tak aby ewentualna ,,górka'' po upieczeniu była na spodzie.
Ciasto przekroić na 3 blaty za pomocą nitki/noża strunowego.
Nasączenie:
Truskawki zmiksować razem z wodą.
Krem:
W dużej misce/garnku umieścić śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię. Ubić wszystko na gęsty i sztywny krem.
Umyte i wysuszone truskawki pokroić na małe kawałki i dodać je do kremu. Wymieszać i podzielić na trzy części.
Dodatkowe 250 ml śmietanki ubić na sztywno z cukrem.
SKŁADANIE TORTU:
Pierwszy blat ciasta położyć na paterze i nasączyć go kilkoma łyżkami musu truskawkowego. Wyłożyć część kremu a następnie drugi blat. Nasączyć go musem i wyłożyć drugą część kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć go resztą musu i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać.
Wierzch i boki posmarować ubitą śmietanką.
Tort przybrać owocami i miętą.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz