Przejdź do głównej zawartości

Tort śmietankowo-truskawkowy na kakaowym biszkopcie



Pyszny tort truskawkowy na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym

SKŁADNIKI:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
krem:
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej, w zależności od gustu)
  • ziarenka z jednej połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • duża garść truskawek
nasączenie:
  • 150 g truskawek
  • 10 łyżek wody
dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki, borówki, mięta

WYKONANIE:

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z kakao.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier nie przerywając ubijania. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka cały czas ubijając. 

Do masy dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Delikatnie przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać i piec w 170 stopniach do tzw.suchego patyczka.

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 40 cm na podłogę. Zostawić do wystudzenia.

Biszkopt wyjąć z formy i odwrócić go do góry nogami tak aby ewentualna ,,górka'' po upieczeniu była na spodzie.

Ciasto przekroić na 3 blaty za pomocą nitki/noża strunowego.

Nasączenie:

Truskawki zmiksować razem z wodą. 

Krem:

W dużej misce/garnku umieścić śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię. Ubić wszystko na gęsty i sztywny krem. 

Umyte i wysuszone truskawki pokroić na małe kawałki i dodać je do kremu. Wymieszać i podzielić na trzy części. 

Dodatkowe 250 ml śmietanki ubić na sztywno z cukrem. 

SKŁADANIE TORTU:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze i nasączyć go kilkoma łyżkami musu truskawkowego. Wyłożyć część kremu a następnie drugi blat. Nasączyć go musem i wyłożyć drugą część kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć go resztą musu i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. 

Wierzch i boki posmarować ubitą śmietanką.  

Tort przybrać owocami i miętą. 

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło