Guacamole- pasta z awokado
Istnieje wiele przepisów na guacamole. Popularne dodatki to pomidory, czosnek, cebula, papryka, kolendra.
Przedstawiam Wam moje ulubione guacamole. Osobiście nie dodaje cebulki ale jeśli chcecie nieco ostrzejszą w smaku wersję to możecie ją dodać.
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado (polecam odmianę Hass- czyli o ciemnej skórce)
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- pół ząbka czosnku
- połówka małej czerwonej cebulki (opcjonalnie)
- sól
- mała szczypta ostrej papryki
WYKONANIE:
Awokado przekroić na połówki, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć ze środka i przełożyć do miseczki.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, pokrojoną kolendrę i ewentualnie pokrojoną drobno cebulkę. Doprawić solą. Rozgnieść wszystko widelcem lub zblendować na gładką pastę.
Wierzch posypać odrobiną ostrej papryki.
Guacamole podawać jako pastę do pieczywa.
PROPOZYCJA PODANIA:
Kanapki z guacamole idealnie pasują do jajek- zarówno tych ugotowanych na twardo jak i na miękko.
Komentarze
Prześlij komentarz