Guacamole- pasta z awokado


Istnieje wiele przepisów na guacamole. Popularne dodatki to pomidory, czosnek, cebula, papryka, kolendra.

Przedstawiam Wam moje ulubione guacamole. Osobiście nie dodaje cebulki ale jeśli chcecie nieco ostrzejszą w smaku wersję to możecie ją dodać.


SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado (polecam odmianę Hass- czyli o ciemnej skórce)
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • pół ząbka czosnku 
  • połówka małej czerwonej cebulki (opcjonalnie)
  • sól 
  • mała szczypta ostrej papryki 

WYKONANIE:


Awokado przekroić na połówki, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć ze środka i przełożyć do miseczki.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, pokrojoną kolendrę i ewentualnie pokrojoną drobno cebulkę. Doprawić solą. Rozgnieść wszystko widelcem lub zblendować na gładką pastę.

Wierzch posypać odrobiną ostrej papryki.

Guacamole podawać jako pastę do pieczywa.


PROPOZYCJA PODANIA:

Kanapki z guacamole idealnie pasują do jajek- zarówno tych ugotowanych na twardo jak i na miękko.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa