Mini bezy



Pyszne, lekkie i słodkie mini bezy. Z tego przepisu wyjdą każdemu kto je zrobi :)

SKŁADNIKI:

  • 4 białka z dużych jajek (najlepiej o temperaturze pokojowej)
  • 240 g cukru
  • szczypta soli 
WYKONANIE:

Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą i sztywną pianę a następnie stopniowo i partiami dodawać cukier nie przerywając ubijania (cały czas na wysokich obrotach). Finalnie piana ma być gęsta, lśniąca i sztywna.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać za pomocą łyżki pianę tworząc okrągłe beziki.

Piec w termoobiegu w temperaturze 140 stopni przez niecałą godzinę.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa