Mus z białą czekoladą



SKŁADNIKI:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml schłodzonej śmietanki 30% 

WYKONANIE:


Czekoladę pokroić drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.

Jajko oblać wrzątkiem i wytrzeć papierem kuchennym. 

Białko ubić na sztywną pianę a następnie dodać cukier cały czas ubijając. Ubijać do momentu aż piana stanie się błyszcząca.

Do roztopionej czekolady dodać 3 łyżki śmietanki, wymieszać i dodać żółtko. Wymieszać wszystko energicznie.

Do masy dodawać partiami po trochu ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. 

Resztę śmietanki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.

Mus nałożyć do pucharków i ozdobić malinami. 

Włożyć do lodówki na kilka godzin. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa