Mus z białą czekoladą
SKŁADNIKI:
- 100 g białej czekolady
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 120 ml schłodzonej śmietanki 30%
WYKONANIE:
Czekoladę pokroić drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Jajko oblać wrzątkiem i wytrzeć papierem kuchennym.
Białko ubić na sztywną pianę a następnie dodać cukier cały czas ubijając. Ubijać do momentu aż piana stanie się błyszcząca.
Do roztopionej czekolady dodać 3 łyżki śmietanki, wymieszać i dodać żółtko. Wymieszać wszystko energicznie.
Do masy dodawać partiami po trochu ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.
Resztę śmietanki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Mus nałożyć do pucharków i ozdobić malinami.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz