Krewetki z czosnkiem, imbirem i czerwoną pastą curry



Krewetki- bardzo lubiane i popularne w Algierii. Smażone, grillowane, gotowane w tadżinie. Na algierski przepis przyjdzie jeszcze pora a tymczasem przed Wami krewetki w pysznej, pikantnej odsłonie

SKŁADNIKI:

  • 250-300 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 lub 4 ząbki czosnku 
  • odrobina papryki ostrej w proszku
  • 2 lub 3 łyżki oliwy
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 duża łyżka masła
  • natka
  • mały kawałeczek świeżego imbiru
  • 1 lub 2 łyżeczki (u mnie dwie) czerwonej pasty curry
  • 100 ml wody

WYKONANIE:

Mrożone krewetki rozmrozić. 
Nieobrane krewetki obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. 
Nieoczyszczone krewetki naciąć delikatnie nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. 

Krewetki umyć i odłożyć. 

Czosnek, papryczkę chili i imbir posiekać drobno i wrzucić do miski, dodać ostrą paprykę. Wlać oliwę i dodać krewetki. Wymieszać dokładnie, włożyć do pojemniczka i schować do lodówki na dwie godziny

Krewetki wyjąć z lodówki i rozgrzać patelnie. 

Wrzucić krewetki na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Po chwili dodać wodę i przykryć patelnię pokrywką. 

Po dwóch minutach dodać masło i pastę curry. Wszystko wymieszać i poddusić przez kilka minut. 
 
Krewetki wyłożyć na talerz i posypać drobno poszatkowaną natką. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa