Krewetki z czosnkiem, imbirem i czerwoną pastą curry
Krewetki- bardzo lubiane i popularne w Algierii. Smażone, grillowane, gotowane w tadżinie. Na algierski przepis przyjdzie jeszcze pora a tymczasem przed Wami krewetki w pysznej, pikantnej odsłonie
SKŁADNIKI:
- 250-300 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- odrobina papryki ostrej w proszku
- 2 lub 3 łyżki oliwy
- 1/2 papryczki chilli
- 1 duża łyżka masła
- natka
- mały kawałeczek świeżego imbiru
- 1 lub 2 łyżeczki (u mnie dwie) czerwonej pasty curry
- 100 ml wody
WYKONANIE:
Mrożone krewetki rozmrozić.
Nieobrane krewetki obrać z pancerzy pozostawiając ogonki.
Nieoczyszczone krewetki naciąć delikatnie nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito.
Krewetki umyć i odłożyć.
Czosnek, papryczkę chili i imbir posiekać drobno i wrzucić do miski, dodać ostrą paprykę. Wlać oliwę i dodać krewetki. Wymieszać dokładnie, włożyć do pojemniczka i schować do lodówki na dwie godziny
Krewetki wyjąć z lodówki i rozgrzać patelnie.
Wrzucić krewetki na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Po chwili dodać wodę i przykryć patelnię pokrywką.
Po dwóch minutach dodać masło i pastę curry. Wszystko wymieszać i poddusić przez kilka minut.
Krewetki wyłożyć na talerz i posypać drobno poszatkowaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz