Maakouda (przepis III)



Maakouda czyli algierskie placuszki ziemniaczane. Co region Algierii, to inne dodatki i przyprawy. Na blogu znajdziecie przepis na maakoudę z cynamonem i maakoudę z czosnkiem i kminem rzymskim. Kliknij tutaj i tu po przepisy.
Dziś przedstawiam Wam kolejną pyszną wersję, tym razem z tuńczykiem i oliwkami.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • mały pęczek natki i kolendry
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 jajko

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować a następnie ugnieść widelcem i zostawić do wystudzenia.

Do ziemniaków dodać jajko, poszatkowaną natkę i kolendrę, pokrojone drobno oliwki oraz sól i pieprz. Tuńczyka odsączyć na sitku i dodać do ziemniaków.

Wszystko dokładnie wymieszać i formować niewielkie placuszki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć maakoudę z obu stron na złoty kolor

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa