Maakouda (przepis III)
Maakouda czyli algierskie placuszki ziemniaczane. Co region Algierii, to inne dodatki i przyprawy. Na blogu znajdziecie przepis na maakoudę z cynamonem i maakoudę z czosnkiem i kminem rzymskim. Kliknij tutaj i tu po przepisy.
Dziś przedstawiam Wam kolejną pyszną wersję, tym razem z tuńczykiem i oliwkami.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- mały pęczek natki i kolendry
- puszka tuńczyka w oleju
- garść czarnych oliwek
- sól i pieprz
- 1 jajko
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować a następnie ugnieść widelcem i zostawić do wystudzenia.
Do ziemniaków dodać jajko, poszatkowaną natkę i kolendrę, pokrojone drobno oliwki oraz sól i pieprz. Tuńczyka odsączyć na sitku i dodać do ziemniaków.
Wszystko dokładnie wymieszać i formować niewielkie placuszki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć maakoudę z obu stron na złoty kolor
Komentarze
Prześlij komentarz