Ciasto z chia i owocami



Lekkie jak chmurka, nie przesadnie słodkie, pyszne w smaku ciasto. Biszkoptowy spód z kokosową masą z chia i truskawkową polewą.

SKŁADNIKI:

na biszkopt:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
  • 1 łyżka kakao

masa z chia:
  • puszka mleka kokosowego dobrej jakości (Skład to 85% ekstraktu z kokosa i woda. Nic poza tym).
  • 4 lub 5 łyżek nasion chia
  • cukier/ksylitol/płynny miód (jeśli lubisz słodkie dodaj kilka łyżek, jeśli nie dodaj 1 lub 2)
  • 2 łyżki żelatyny plus odrobina gorącej wody do rozpuszczenia

truskawkowa polewa:
  • galaretka truskawkowa
  • garść truskawek
  • gorąca woda

dodatkowo:
  • ulubione owoce do przybrania ciasta



WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno i dodać do nich 2 łyżki cukru lub ksylitolu oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować. 

Dodać mąkę oraz kakao i wymieszać delikatnie.

Tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do tortownicy/blaszki i piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut lub do tzw.suchego patyczka.

Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia.

Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać nasiona chia i cukier/ksylitol/miód. Wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do mleka. Wymieszać energicznie.

Masę z chia wylać na wystudzony już biszkopt i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po upływie czasu wyjąć ciasto z lodówki i poukładać na wierzch truskawki.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (dodać nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu).

Galaretkę ostudzić a następnie wylać na masę z chia.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Ciasto przed podaniem można przybrać ulubionymi owocami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa