Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z chia i owocami



Lekkie jak chmurka, nie przesadnie słodkie, pyszne w smaku ciasto. Biszkoptowy spód z kokosową masą z chia i truskawkową polewą.

SKŁADNIKI:

na biszkopt:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
  • 1 łyżka kakao

masa z chia:
  • puszka mleka kokosowego dobrej jakości (Skład to 85% ekstraktu z kokosa i woda. Nic poza tym).
  • 4 lub 5 łyżek nasion chia
  • cukier/ksylitol/płynny miód (jeśli lubisz słodkie dodaj kilka łyżek, jeśli nie dodaj 1 lub 2)
  • 2 łyżki żelatyny plus odrobina gorącej wody do rozpuszczenia

truskawkowa polewa:
  • galaretka truskawkowa
  • garść truskawek
  • gorąca woda

dodatkowo:
  • ulubione owoce do przybrania ciasta



WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno i dodać do nich 2 łyżki cukru lub ksylitolu oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować. 

Dodać mąkę oraz kakao i wymieszać delikatnie.

Tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do tortownicy/blaszki i piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut lub do tzw.suchego patyczka.

Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia.

Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać nasiona chia i cukier/ksylitol/miód. Wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do mleka. Wymieszać energicznie.

Masę z chia wylać na wystudzony już biszkopt i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po upływie czasu wyjąć ciasto z lodówki i poukładać na wierzch truskawki.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (dodać nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu).

Galaretkę ostudzić a następnie wylać na masę z chia.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Ciasto przed podaniem można przybrać ulubionymi owocami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło