Ciasto z chia i owocami
Lekkie jak chmurka, nie przesadnie słodkie, pyszne w smaku ciasto. Biszkoptowy spód z kokosową masą z chia i truskawkową polewą.
SKŁADNIKI:
na biszkopt:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
- 1 łyżka kakao
masa z chia:
- puszka mleka kokosowego dobrej jakości (Skład to 85% ekstraktu z kokosa i woda. Nic poza tym).
- 4 lub 5 łyżek nasion chia
- cukier/ksylitol/płynny miód (jeśli lubisz słodkie dodaj kilka łyżek, jeśli nie dodaj 1 lub 2)
- 2 łyżki żelatyny plus odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
truskawkowa polewa:
- galaretka truskawkowa
- garść truskawek
- gorąca woda
- ulubione owoce do przybrania ciasta
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno i dodać do nich 2 łyżki cukru lub ksylitolu oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować.
Dodać mąkę oraz kakao i wymieszać delikatnie.
Tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy/blaszki i piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut lub do tzw.suchego patyczka.
Tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy/blaszki i piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut lub do tzw.suchego patyczka.
Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia.
Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać nasiona chia i cukier/ksylitol/miód. Wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do mleka. Wymieszać energicznie.
Masę z chia wylać na wystudzony już biszkopt i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po upływie czasu wyjąć ciasto z lodówki i poukładać na wierzch truskawki.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (dodać nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu).
Galaretkę ostudzić a następnie wylać na masę z chia.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Ciasto przed podaniem można przybrać ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz