Przejdź do głównej zawartości

Faszerowana cukinia



Cukinia to warzywo lubiane i często wykorzystywane w kuchni algierskiej. Dziś przepis na cukinię faszerowaną. Przepis algierski który można modyfikować wedle własnego gustu- cukinie można napełnić mięsem tak jak w oryginalnym przepisie lub warzywami i dowolną kaszą np. kuskus lub jaglaną.

SKŁADNIKI:

  • kilka małych, okrągłych lub podłużnych cukinii
  • 1 cebula
  • 3 lub 4 pomidory
  • 250 g mielonej baraniny/jagnięciny (lub dowolne mięso)
  • kasza kuskus/jaglana (opcjonalnie)
  • 1 czerwona papryka
  • garść pieczarek (opcjonalnie)
  • kumin
  • kolendra
  • papryka
  • tymianek
  • ras el hanout *
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
ras el hanout- popularna w krajach Afryki Północnej mieszanka przypraw. Bez problemu do kupienia w sklepach arabskich, internetowych, sklepach z produktami z różnych stron świata.



WYKONANIE:

Wersja mięsna:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć je przez chwilę. 

Dodać mięso. 

Gdy będzie już usmażone, dorzucić obrane ze skórki i przetarte pomidory oraz wszystkie przyprawy. 

Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. 

Wersja bezmięsna:

Przygotować kaszę wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowa wsypać ją do dużej miski.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojono drobno cebulę i czosnek. 

Po chwili dodać pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz pieczarki. 

Smażyć kilka minut a następnie dodać wszystkie przyprawy i obrane ze skórki i przetarte pomidory. 

Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. 

Zawartość patelni przełożyć do miski z kaszą i wszystko wymieszać. 


FASZEROWANIE:

Cukinię umyć i wydrążyć. Środek warzyw opruszyć solą i nałożyć do środka farsz. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. 

Cukinie posmarować z zewnątrz oliwą i włożyć do naczynia.

Piec w 180 stopniach aż cukinia będzie miękka.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło