Faszerowana cukinia



Cukinia to warzywo lubiane i często wykorzystywane w kuchni algierskiej. Dziś przepis na cukinię faszerowaną. Przepis algierski który można modyfikować wedle własnego gustu- cukinie można napełnić mięsem tak jak w oryginalnym przepisie lub warzywami i dowolną kaszą np. kuskus lub jaglaną.

SKŁADNIKI:

  • kilka małych, okrągłych lub podłużnych cukinii
  • 1 cebula
  • 3 lub 4 pomidory
  • 250 g mielonej baraniny/jagnięciny (lub dowolne mięso)
  • kasza kuskus/jaglana (opcjonalnie)
  • 1 czerwona papryka
  • garść pieczarek (opcjonalnie)
  • kumin
  • kolendra
  • papryka
  • tymianek
  • ras el hanout *
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
ras el hanout- popularna w krajach Afryki Północnej mieszanka przypraw. Bez problemu do kupienia w sklepach arabskich, internetowych, sklepach z produktami z różnych stron świata.



WYKONANIE:

Wersja mięsna:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć je przez chwilę. 

Dodać mięso. 

Gdy będzie już usmażone, dorzucić obrane ze skórki i przetarte pomidory oraz wszystkie przyprawy. 

Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. 

Wersja bezmięsna:

Przygotować kaszę wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowa wsypać ją do dużej miski.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojono drobno cebulę i czosnek. 

Po chwili dodać pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz pieczarki. 

Smażyć kilka minut a następnie dodać wszystkie przyprawy i obrane ze skórki i przetarte pomidory. 

Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. 

Zawartość patelni przełożyć do miski z kaszą i wszystko wymieszać. 


FASZEROWANIE:

Cukinię umyć i wydrążyć. Środek warzyw opruszyć solą i nałożyć do środka farsz. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. 

Cukinie posmarować z zewnątrz oliwą i włożyć do naczynia.

Piec w 180 stopniach aż cukinia będzie miękka.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa