Faszerowana cukinia
Cukinia to warzywo lubiane i często wykorzystywane w kuchni algierskiej. Dziś przepis na cukinię faszerowaną. Przepis algierski który można modyfikować wedle własnego gustu- cukinie można napełnić mięsem tak jak w oryginalnym przepisie lub warzywami i dowolną kaszą np. kuskus lub jaglaną.
SKŁADNIKI:
- kilka małych, okrągłych lub podłużnych cukinii
- 1 cebula
- 3 lub 4 pomidory
- 250 g mielonej baraniny/jagnięciny (lub dowolne mięso)
- kasza kuskus/jaglana (opcjonalnie)
- 1 czerwona papryka
- garść pieczarek (opcjonalnie)
- kumin
- kolendra
- papryka
- tymianek
- ras el hanout *
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
ras el hanout- popularna w krajach Afryki Północnej mieszanka przypraw. Bez problemu do kupienia w sklepach arabskich, internetowych, sklepach z produktami z różnych stron świata.
WYKONANIE:
Wersja mięsna:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć je przez chwilę.
Dodać mięso.
Gdy będzie już usmażone, dorzucić obrane ze skórki i przetarte pomidory oraz wszystkie przyprawy.
Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut.
Wersja bezmięsna:
Przygotować kaszę wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowa wsypać ją do dużej miski.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojono drobno cebulę i czosnek.
Po chwili dodać pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz pieczarki.
Smażyć kilka minut a następnie dodać wszystkie przyprawy i obrane ze skórki i przetarte pomidory.
Wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut.
Zawartość patelni przełożyć do miski z kaszą i wszystko wymieszać.
FASZEROWANIE:
Cukinię umyć i wydrążyć. Środek warzyw opruszyć solą i nałożyć do środka farsz.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Cukinie posmarować z zewnątrz oliwą i włożyć do naczynia.
Piec w 180 stopniach aż cukinia będzie miękka.
Komentarze
Prześlij komentarz