Sałatka z brokułem, jajkami i kukurydzą z sosem jogurtowym
Błyskawiczna w przygotowaniu i pyszna sałatka do której idealnie pasuje gęsty sos na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem czosnku i ziół.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 4 lub 5 jajek
- połowa puszki kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 lub 2 łyżki majonezu
- pół ząbka czosnku
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
WYKONANIE:
Od łodyg brokuła oddzielić różyczki i umyć je pod bieżącą wodą.
Umyte kawałki brokuła wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować.
Jajka ugotować na twardo i pokroić je na ćwiartki.
Kukurydzę wrzucić na sitko aby odsączyć ją z zalewy.
W miseczce umieścić jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wymieszać do połączenia składników.
Ugotowane różyczki brokuła wyłożyć na półmisek, dodać jajka i kukurydzę.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać razem z sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz