Sałatka z brokułem, jajkami i kukurydzą z sosem jogurtowym



Błyskawiczna w przygotowaniu i pyszna sałatka do której idealnie pasuje gęsty sos na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem czosnku i ziół.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 4 lub 5 jajek
  • połowa puszki kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 lub 2 łyżki majonezu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii 

WYKONANIE:


Od łodyg brokuła oddzielić różyczki i umyć je pod bieżącą wodą.

Umyte kawałki brokuła wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować.

Jajka ugotować na twardo i pokroić je na ćwiartki.

Kukurydzę wrzucić na sitko aby odsączyć ją z zalewy.

W miseczce umieścić jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wymieszać do połączenia składników.

Ugotowane różyczki brokuła wyłożyć na półmisek, dodać jajka i kukurydzę.

Doprawić solą i pieprzem.

Podawać razem z sosem jogurtowym.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa