Coca algérienne/algierska coca


Algierska coca, której druga nazwa to pizza couverte, jest bardzo popularną przekąską w Algierii. To rodzaj ciasta francuskiego z farszem z pomidorów i cebuli. Niekiedy również z dodatkiem tuńczyka. Proste i pyszne.

Coca algerienne to tradycyjne danie pied noir. Pied noir (czarne stopy) to przydomek francuskich osadników którzy mieszkali w Algierii między rokiem 1830 a 1962.


SKŁADNIKI

ciasto: *

  • 500 g mąki
  • 300 g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
farsz:

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • harissa (opcjonalnie)
  • tuńczyk (opcjonalnie- niektórzy dodają)

dodatkowo:

  • oliwa do podsmażenia pomidorów
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • kilka czarnych oliwek

* szybsza wersja to użycie gotowego ciasta francuskiego


WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebule. Podsmażyć i dodać po chwili obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić wszystko aż zgęstnieje.

Można dodać tuńczyka z puszki (uprzednio odsączonego z oleju).

Farsz odstawić.

Mąkę przesiać do miski, dodać starte na tarce masło. Rozcierać za pomocą palców aby powstała konsystencja piasku. 

Do małej miseczki wbić żółtko i dodać wody. Rozmieszać i wlać do miski z ciastem.

Ostrożnie zebrać całe ciasto starając się go nie ugniatać. 

Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich owinąć w folię spożywczą.

Włożyć do lodówki na godzinę a najlepiej na kilka godzin.

Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować oba kawałki (najlepiej cienko).

Przełożyć jeden płat ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć farsz.

Drugim płatem ciasta przykryć całość.

Rozbełtanym żółtkiem posmarować wierzch ciasta.

Nożem delikatnie zarysować kawałki w które potem pokroi się ciasto i na każdym położyć oliwkę.

Piec w 200 stopniach do momentu aż ciasto uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa