Algierska coca, której druga nazwa to pizza couverte, jest bardzo popularną przekąską w Algierii. To rodzaj ciasta francuskiego z farszem z pomidorów i cebuli. Niekiedy również z dodatkiem tuńczyka. Proste i pyszne.
Coca algerienne to tradycyjne danie pied noir. Pied noir (czarne stopy) to przydomek francuskich osadników którzy mieszkali w Algierii między rokiem 1830 a 1962.
SKŁADNIKI
ciasto: *
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 1 żółtko
- odrobina bardzo zimnej wody
- szczypta soli
- 4 pomidory
- 1 cebula
- harissa (opcjonalnie)
- tuńczyk (opcjonalnie- niektórzy dodają)
dodatkowo:
- oliwa do podsmażenia pomidorów
- żółtko do posmarowania ciasta
- kilka czarnych oliwek
* szybsza wersja to użycie gotowego ciasta francuskiego
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebule. Podsmażyć i dodać po chwili obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić wszystko aż zgęstnieje.
Można dodać tuńczyka z puszki (uprzednio odsączonego z oleju).
Farsz odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać starte na tarce masło. Rozcierać za pomocą palców aby powstała konsystencja piasku.
Można dodać tuńczyka z puszki (uprzednio odsączonego z oleju).
Farsz odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać starte na tarce masło. Rozcierać za pomocą palców aby powstała konsystencja piasku.
Do małej miseczki wbić żółtko i dodać wody. Rozmieszać i wlać do miski z ciastem.
Ostrożnie zebrać całe ciasto starając się go nie ugniatać.
Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich owinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na godzinę a najlepiej na kilka godzin.
Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować oba kawałki (najlepiej cienko).
Przełożyć jeden płat ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć farsz.
Drugim płatem ciasta przykryć całość.
Rozbełtanym żółtkiem posmarować wierzch ciasta.
Nożem delikatnie zarysować kawałki w które potem pokroi się ciasto i na każdym położyć oliwkę.
Piec w 200 stopniach do momentu aż ciasto uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz