Przejdź do głównej zawartości

Coca algérienne/algierska coca


Algierska coca, której druga nazwa to pizza couverte, jest bardzo popularną przekąską w Algierii. To rodzaj ciasta francuskiego z farszem z pomidorów i cebuli. Niekiedy również z dodatkiem tuńczyka. Proste i pyszne.

Coca algerienne to tradycyjne danie pied noir. Pied noir (czarne stopy) to przydomek francuskich osadników którzy mieszkali w Algierii między rokiem 1830 a 1962.


SKŁADNIKI

ciasto: *

  • 500 g mąki
  • 300 g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
farsz:

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • harissa (opcjonalnie)
  • tuńczyk (opcjonalnie- niektórzy dodają)

dodatkowo:

  • oliwa do podsmażenia pomidorów
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • kilka czarnych oliwek

* szybsza wersja to użycie gotowego ciasta francuskiego


WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebule. Podsmażyć i dodać po chwili obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić wszystko aż zgęstnieje.

Można dodać tuńczyka z puszki (uprzednio odsączonego z oleju).

Farsz odstawić.

Mąkę przesiać do miski, dodać starte na tarce masło. Rozcierać za pomocą palców aby powstała konsystencja piasku. 

Do małej miseczki wbić żółtko i dodać wody. Rozmieszać i wlać do miski z ciastem.

Ostrożnie zebrać całe ciasto starając się go nie ugniatać. 

Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich owinąć w folię spożywczą.

Włożyć do lodówki na godzinę a najlepiej na kilka godzin.

Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować oba kawałki (najlepiej cienko).

Przełożyć jeden płat ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć farsz.

Drugim płatem ciasta przykryć całość.

Rozbełtanym żółtkiem posmarować wierzch ciasta.

Nożem delikatnie zarysować kawałki w które potem pokroi się ciasto i na każdym położyć oliwkę.

Piec w 200 stopniach do momentu aż ciasto uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło