Popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu chlebek. Oto przepis na pyszną, cienką pitę :)
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej (może być także pełnoziarnista)
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać.
Stopniowo wlewać wodę zagarniając ręką mąkę.
Delikatnie wymieszać wszystko i dodając oliwę połączyć w jednolite ciasto.
Wyrobić ciasto na blacie podsypanym mąką, następnie przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.
Ciasto wyrabiać rękoma aż będzie gładkie.
Pokroić na 9 równych kawałków, uformować z nich kulki i przykryć ściereczką.
Pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placuszek (18-20 cm średnicy).
Położyć na dobrze rozgrzaną patelnie i podgrzewać obie strony- każda po minutę.
Zrobić to samo z pozostałymi kuleczkami ciasta.
Gotowe pity można rozkroić nożem i napełnić je dowolnym farszem lub maczać je w sosie albo podać jako pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz