Pita- domowy, płaski chlebek



Popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu chlebek. Oto przepis na pyszną, cienką pitę :)

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej (może być także pełnoziarnista)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:


Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać.

Stopniowo wlewać wodę zagarniając ręką mąkę.

Delikatnie wymieszać wszystko i dodając oliwę połączyć w jednolite ciasto.

Wyrobić ciasto na blacie podsypanym mąką, następnie przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.

Ciasto wyrabiać rękoma aż będzie gładkie.

Pokroić na 9 równych kawałków, uformować z nich kulki i przykryć ściereczką.

Pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placuszek (18-20 cm średnicy).

Położyć na dobrze rozgrzaną patelnie i podgrzewać obie strony- każda po minutę.

Zrobić to samo z pozostałymi kuleczkami ciasta.

Gotowe pity można rozkroić nożem i napełnić je dowolnym farszem lub maczać je w sosie albo podać jako pieczywo.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa