Ciasto z rabarbarem i truskawkami



Przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Miękkie, puszyste, z nutką cynamonu. 


SKŁADNIKI:

  • rabarbar i truskawki 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki oleju
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon do posypania
  • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Rabarbar umyć ale go nie obierać. Pokroić na małe kawałki (1-2 cm). 

Truskawki umyć i wysuszyć.

Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 180 stopni

Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na najwyższych obrotach miksera na puszysty i jasny krem. 

Stopniowo, po trochu dodawać olej cały czas miksując.

Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość przesiewać w kilku partiach do ciasta, miksując na wolnych obrotach. 

Ciasto wyłożyć do blaszki/tortownicy i wyłożyć na wierzch rabarbar oraz przekrojone na połówki truskawki. 

Posypać ciasto cynamonem (tyle ile się lubi)

Piec ok. 40 minut- sprawdzając za pomocą patyczka/wykałaczki. Jeśli będzie suchy wtedy ciasto jest gotowe. 

Zostawić do ostygnięcia a na koniec posypać cukrem pudrem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa