Przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Miękkie, puszyste, z nutką cynamonu.
SKŁADNIKI:
- rabarbar i truskawki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon do posypania
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Rabarbar umyć ale go nie obierać. Pokroić na małe kawałki (1-2 cm).
Truskawki umyć i wysuszyć.
Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na najwyższych obrotach miksera na puszysty i jasny krem.
Stopniowo, po trochu dodawać olej cały czas miksując.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość przesiewać w kilku partiach do ciasta, miksując na wolnych obrotach.
Ciasto wyłożyć do blaszki/tortownicy i wyłożyć na wierzch rabarbar oraz przekrojone na połówki truskawki.
Posypać ciasto cynamonem (tyle ile się lubi)
Piec ok. 40 minut- sprawdzając za pomocą patyczka/wykałaczki. Jeśli będzie suchy wtedy ciasto jest gotowe.
Zostawić do ostygnięcia a na koniec posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz