Algierski deser ryżowy mhelbi. Istnieje kilka jego wersji, niektórzy dodają cynamon, inni kardamon. W jednych dodawana jest woda z kwiatu pomarańczy, w innych różana. Dziś przedstawiam wam swoją ulubioną wersję tego deseru.
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka
- 50 g mączki ryżowej
- 70 g cukru lub kilka łyżeczek miodu (u mnie miód wielokwiatowy Huzar)
- 2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- cynamon do dekoracji
WYKONANIE:
Do garnka wlać mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Dodać mączkę ryżową oraz cukier lub miód. Ja tym razem dodałam pysznego miodu.
Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje zdejmujemy garnek z palnika.
Ciepły nakładamy do miseczek i odstawiamy do ostygnięcia.
Mhelbi dekorujemy cynamonem i wstawiamy do lodówki ponieważ najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz