Mhelbi- algierski deser ryżowy



Algierski deser ryżowy mhelbi. Istnieje kilka jego wersji, niektórzy dodają cynamon, inni kardamon. W jednych dodawana jest woda z kwiatu pomarańczy, w innych różana. Dziś przedstawiam wam swoją ulubioną wersję tego deseru.


SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 50 g mączki ryżowej
  • 70 g cukru lub kilka łyżeczek miodu (u mnie miód wielokwiatowy Huzar
  • 2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • cynamon do dekoracji


WYKONANIE: 

Do garnka wlać mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Dodać mączkę ryżową oraz cukier lub miód. Ja tym razem dodałam pysznego miodu.

Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając.

Gdy zgęstnieje zdejmujemy garnek z palnika.

Ciepły nakładamy do miseczek i odstawiamy do ostygnięcia.

Mhelbi dekorujemy cynamonem i wstawiamy do lodówki ponieważ najlepiej smakuje mocno schłodzony.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa