Seffa



Seffa to tradycyjne danie kuchni algierskiej- kuskus podany razem z jajkami i rodzynkami. Niekiedy w towarzystwie winogron, migdałów, cynamonu. Każdy region, każda rodzina ma swój własny przepis. Najczęściej seffe podaje się razem z maślanką. 

Aby zobaczyć przepis na tradycyjny kuskus z kurczakiem kliknij tutaj. Przepis na kuskus z warzywami znajdziesz tu.


SKŁADNIKI:

  • kuskus
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • rodzynki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • cukier (opcjonalnie)



WYKONANIE:



Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać. 

 Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.

Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma. 

Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującą się wodą.  
Parować 15 minut pod przykryciem.

Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli. 

Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut. 

Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości. 

Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać łyżkę masła, wymieszać.

Kuskus wyłożyć na półmisek, dodać przekrojone jajka i posypać rodzynkami. 
Można dodać nieco cukru.

Podawać z maślanką. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa