Seffa to tradycyjne danie kuchni algierskiej- kuskus podany razem z jajkami i rodzynkami. Niekiedy w towarzystwie winogron, migdałów, cynamonu. Każdy region, każda rodzina ma swój własny przepis. Najczęściej seffe podaje się razem z maślanką.
Aby zobaczyć przepis na tradycyjny kuskus z kurczakiem kliknij tutaj. Przepis na kuskus z warzywami znajdziesz tu.
SKŁADNIKI:
- kuskus
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- rodzynki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki wody
- sól
- cukier (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać.
Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.
Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma.
Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującą się wodą.
Parować 15 minut pod przykryciem.
Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli.
Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut.
Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości.
Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać łyżkę masła, wymieszać.
Kuskus wyłożyć na półmisek, dodać przekrojone jajka i posypać rodzynkami.
Można dodać nieco cukru.
Podawać z maślanką.
Komentarze
Prześlij komentarz