Te przepyszne pralinki były i są do tej pory moim ulubionym słodkim przepisem przywiezionym z Algierii. To właśnie tam spróbowałam ich pierwszy raz- przygotowuje się je jako jedne z wielu słodkości na Aid el-Fitr- tamtejsze święta.
SKŁADNIKI:
- 200 g herbatników
- 500 g chałwy waniliowej
- 130 g masła
- kakao
- wiórki kokosowe
Herbatniki zblendować i przesypać do dużej miski. Wyłożyć do środka pokruszoną chałwę, dodać pokrojone w małe kawałki masło i wsypać 3 łyżki kakao.
Wszystko dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa.
Odrywać kawałki wielkości małego orzecha i formować w kuleczki.
Gotowe kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych.
Pralinki wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
W ciepłe dni najlepiej przechowywać je w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz