Pralinki chałwowo-kakaowe z wiórkami kokosowymi


Te przepyszne pralinki były i są do tej pory moim ulubionym słodkim przepisem przywiezionym z Algierii. To właśnie tam spróbowałam ich pierwszy raz- przygotowuje się je jako jedne z wielu słodkości na Aid el-Fitr- tamtejsze święta.

SKŁADNIKI:

  • 200 g herbatników
  • 500 g chałwy waniliowej
  • 130 g masła
  • kakao 
  • wiórki kokosowe
WYKONANIE:

Herbatniki zblendować i przesypać do dużej miski. Wyłożyć do środka pokruszoną chałwę, dodać pokrojone w małe kawałki masło i wsypać 3 łyżki kakao.

Wszystko dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa.

Odrywać kawałki wielkości małego orzecha i formować w kuleczki.

Gotowe kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych.

Pralinki wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

W ciepłe dni najlepiej przechowywać je w lodówce.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa