Tort bezowy z kremem kawowym



Delikatne i kruche blaty bezowe przełożone kremem kawowym który jeśli zechcecie może kryć w środku rodzynki lub daktyle. Ten tort bezowy to przepyszna propozycja na deser. Na dodatek banalnie prosty w wykonaniu, na prawdę! 

SKŁADNIKI:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z plastra cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść namoczonych wcześniej rodzynek lub daktyli (opcjonalnie)
  • garść podprażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej a mascarpone i śmietanka schłodzone. 

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Dodać sok z cytryny. Ubijać aż piana będzie gęsta i sztywna. Do masy bezowej dodać mąkę i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.

Bezę wyłożyć równomiernie na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 140 stopniach przez 70 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezę do całkowitego wystudzenia.

Do małej miseczki wsypać kawę i rozpuścić ją w łyżce wody. Odstawić do wystudzenia.

W garnuszku umieścić mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną kawę i cukier puder.

Ubić za pomocą miksera na gęsty krem.

Można dodać rodzynki/daktyle i rum. Wymieszać.

Gotowe blaty bezowe przełożyć kremem, udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi i opruszyć delikatnie kawą.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa