Delikatne i kruche blaty bezowe przełożone kremem kawowym który jeśli zechcecie może kryć w środku rodzynki lub daktyle. Ten tort bezowy to przepyszna propozycja na deser. Na dodatek banalnie prosty w wykonaniu, na prawdę!
SKŁADNIKI:
- 6 białek
- 250 g cukru
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z plastra cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- garść namoczonych wcześniej rodzynek lub daktyli (opcjonalnie)
- garść podprażonych płatków migdałowych
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej a mascarpone i śmietanka schłodzone.
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Dodać sok z cytryny. Ubijać aż piana będzie gęsta i sztywna. Do masy bezowej dodać mąkę i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.
Bezę wyłożyć równomiernie na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 140 stopniach przez 70 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezę do całkowitego wystudzenia.
Do małej miseczki wsypać kawę i rozpuścić ją w łyżce wody. Odstawić do wystudzenia.
W garnuszku umieścić mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną kawę i cukier puder.
Ubić za pomocą miksera na gęsty krem.
Można dodać rodzynki/daktyle i rum. Wymieszać.
Gotowe blaty bezowe przełożyć kremem, udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi i opruszyć delikatnie kawą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz