Przejdź do głównej zawartości

Seleryba po grecku



Pierwszy raz natknęłam się na przepis na selerybę 2 lata temu na blogu Jadłonomia. Postanowiłam wypróbować ze zwykłej ciekawości. Któregoś dnia przygotowałam selerybę a do niej warzywny sos taki jak w klasycznej wersji ryby po grecku.

Postawiłam na stole mówiąc, że dziś jemy rybę po grecku. Ku mojemu zaskoczeniu większość osób dała się nabrać myśląc, że na prawdę je rybę. Oczywiście jak to z każdą zweganizowaną potrawą smak nigdy nie będzie identyczny jak oryginalna wersja ale tej potrawie na prawdę nieźle udaje się oszukać kubki smakowe osób które ją jedzą :)

Ja zmieniłam nieco proporcje, dodałam przyprawę do ryb i użyłam jajka.

Przepis na sos warzywny jest natomiast mojego autorstwa.

SKŁADNIKI:

  • połówka selera
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori plus 3 dodatkowe do owijania selera
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
sos warzywny:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • woda i koncentrat pomidorowy lub butelka passaty pomidorowej *
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • papryka słodka
  • papryka chili
  • cukier

*Jeśli użyjecie koncentratu sos będzie miał gęstszą konsystencję. Jeśli passatę- będzie rzadszy.




WYKONANIE:

Selera pokroić na niezbyt grube plastry a następnie jeszcze na połówki. 

W garnku zagotować bulion, dodać arkusze nori, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolendry, sól, pieprz i pół łyżeczki przyprawy do ryb. 

Włożyć do garnka kawałki selera i gotować aż będzie miękki (ale nie może się rozpadać).

Ugotowanego selera wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.

Gdy seler ostygnie, wycinać kawałki nori i przyklejać je na jedną stronę każdego kawałka selera.

Odwrócić selera na drugą stronę i posypać każdy kawałek szczyptą przyprawy do ryb.

Każdy kawałek maczać w jajku z obu stron i obtaczać w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


Sos warzywny:


Warzywa zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do miski i dodać sól, pieprz, paprykę słodką, chili, odrobinę tymianku i odrobinę cukru. Wymieszać. 

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć warzywną mieszankę. Chwilę przesmażyć i wlać gorącą, przegotowaną wodę (tyle aby przykryła warzywa) lub passatę pomidorową. 

Poddusić wszystko do momentu aż warzywa zmiękną.

Dodać koncentrat pomidorowy (jeśli użyliście passaty to nie dodajecie już koncentratu) i wymieszać wszystko. Zostawić na ogniu jeszcze na 5 minut. 

Usmażoną selerybę przełożyć do sosu warzywnego. 

Podawać do ziemniaków lub pieczywa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło