Przejdź do głównej zawartości

Creme caramel (flan)


Flan- algierski przepis

Creme caramel w Algierii znany jest pod nazwą flan. Przepyszny deser, popularny szczególnie w okresie letnim. Flan dostępny jest w większości algierskich sklepów w postaci gotowej mieszanki którą rozpuszcza się w mleku i gotuje a następnie dodaje gotowy karmel z saszetki.

Pokażę Wam jak łatwo zrobić pyszny, domowy flan czyli wersję bez chemicznych dodatków :)


SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 500 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pasty/ekstraktu z wanilii

karmel:

  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody


WYKONANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera a następnie przecedzić przez sitko.

Odstawić i mieszać co jakiś czas aby zniknęła pianka która wytworzyła się podczas miksowania.

Składniki na karmel umieścić w garnuszku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż powstanie karmel w kolorze bursztynu (nie mieszać w czasie gotowania).

Gdy gotowy karmel stanie się klarowny (bez pęcherzyków powietrza), należy przelać go na dno słoiczków żaroodpornych/małych naczyń do zapiekania tak aby całkowicie pokrył ich dno.

Odstawić do zastygnięcia.

Gdy już ostygnie, wlać do każdego słoiczka/naczynia mieszankę jajeczno-mleczną. Słoiczki wstawić do większego naczynia a następnie do naczynia wlać wrzącą wodę (tak aby zakryła połowę wysokości słoiczków). Naczynie przykryć folią aluminiową.

Piec w 160 stopniach przez mniej więcej godzinę, aż krem stężeje (nie może być płynny w środku).

Wyjąć i zostawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki na całą noc.

Gotowy deser wyjąć z lodówki i ostrym nożem przejechać dookoła ścianek słoiczka/foremki.

Naczynie zanurzyć na chwilę we wrzątku.

Następnie naczynie położyć szybko do góry dnem na talerzyku tak aby deser sam z niego wyszedł.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło