Flan- algierski przepis
Pokażę Wam jak łatwo zrobić pyszny, domowy flan czyli wersję bez chemicznych dodatków :)
SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka
- 2 duże żółtka
- 500 ml mleka (najlepiej tłustego)
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka pasty/ekstraktu z wanilii
karmel:
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera a następnie przecedzić przez sitko.
Odstawić i mieszać co jakiś czas aby zniknęła pianka która wytworzyła się podczas miksowania.
Składniki na karmel umieścić w garnuszku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż powstanie karmel w kolorze bursztynu (nie mieszać w czasie gotowania).
Gdy gotowy karmel stanie się klarowny (bez pęcherzyków powietrza), należy przelać go na dno słoiczków żaroodpornych/małych naczyń do zapiekania tak aby całkowicie pokrył ich dno.
Odstawić do zastygnięcia.
Gdy już ostygnie, wlać do każdego słoiczka/naczynia mieszankę jajeczno-mleczną. Słoiczki wstawić do większego naczynia a następnie do naczynia wlać wrzącą wodę (tak aby zakryła połowę wysokości słoiczków). Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec w 160 stopniach przez mniej więcej godzinę, aż krem stężeje (nie może być płynny w środku).
Wyjąć i zostawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki na całą noc.
Gotowy deser wyjąć z lodówki i ostrym nożem przejechać dookoła ścianek słoiczka/foremki.
Naczynie zanurzyć na chwilę we wrzątku.
Następnie naczynie położyć szybko do góry dnem na talerzyku tak aby deser sam z niego wyszedł.
Komentarze
Prześlij komentarz