Creme caramel (flan)


Flan- algierski przepis

Creme caramel w Algierii znany jest pod nazwą flan. Przepyszny deser, popularny szczególnie w okresie letnim. Flan dostępny jest w większości algierskich sklepów w postaci gotowej mieszanki którą rozpuszcza się w mleku i gotuje a następnie dodaje gotowy karmel z saszetki.

Pokażę Wam jak łatwo zrobić pyszny, domowy flan czyli wersję bez chemicznych dodatków :)


SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 500 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pasty/ekstraktu z wanilii

karmel:

  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody


WYKONANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera a następnie przecedzić przez sitko.

Odstawić i mieszać co jakiś czas aby zniknęła pianka która wytworzyła się podczas miksowania.

Składniki na karmel umieścić w garnuszku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż powstanie karmel w kolorze bursztynu (nie mieszać w czasie gotowania).

Gdy gotowy karmel stanie się klarowny (bez pęcherzyków powietrza), należy przelać go na dno słoiczków żaroodpornych/małych naczyń do zapiekania tak aby całkowicie pokrył ich dno.

Odstawić do zastygnięcia.

Gdy już ostygnie, wlać do każdego słoiczka/naczynia mieszankę jajeczno-mleczną. Słoiczki wstawić do większego naczynia a następnie do naczynia wlać wrzącą wodę (tak aby zakryła połowę wysokości słoiczków). Naczynie przykryć folią aluminiową.

Piec w 160 stopniach przez mniej więcej godzinę, aż krem stężeje (nie może być płynny w środku).

Wyjąć i zostawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki na całą noc.

Gotowy deser wyjąć z lodówki i ostrym nożem przejechać dookoła ścianek słoiczka/foremki.

Naczynie zanurzyć na chwilę we wrzątku.

Następnie naczynie położyć szybko do góry dnem na talerzyku tak aby deser sam z niego wyszedł.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa