Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz kotleciki z ciecierzycy, popularne w Egipcie, Libanie czy Izraelu. Bardzo aromatyczne dzięki przyprawom które w sobie kryją. Wspaniale smakują razem z sosem tahini i chlebkiem pita lub ryżem. Świetnie sprawdzi się tu także dodatek w postaci sałaty lub ulubionych warzyw.
PRZEPIS
- 350-400 g suchej ciecierzycy uprzednio namoczonej (ja wsypuję ją do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na półtora dnia. Można kolejnego dnia wymienić wodę na czystą. Ważne aby wlać dużo wody, ponad poziom ciecierzycy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała garść posiekanej natki i kolendry (można dać samą natkę)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki zimnej wody
- olej
Sos tahini
- 2 łyżki pasty tahini (kupnej lub domowej. Na domową przepis znajdziecie tutaj)
- kubeczek naturalnego jogurtu (ja dodałam 250 g)
- 1 ząbek czosnku
- sok z małego kawałka cytryny
- troszkę posiekanej natki lub kolendry
- szczypta soli, kuminu i ostrej papryki
Ciecierzyce odcedzić i przesypać do garnka/miski/blendera. Dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy, sodę i wodę. Blendować cierpliwie aż masa będzie gładka. Na koniec dodać posiekaną natkę i kolendrę. Formować niewielkie, zwarte kuleczki lub kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej (ja tym razem nie smażyłam ich na głębokim tłuszczu i wyszły ,,lżejsze"). Kłaść falafele na gorący olej i smażyć ok. 3 minuty jedną i 3 minuty drugą stronę. Usmażone przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki na sos zblendować/wymieszać.
Falafele podawać można z chlebkami pita albo z ryżem, w towarzystwie sałaty lub ulubionych warzyw. Sosem można polać falafele albo pite/warzywa.
Komentarze
Prześlij komentarz