Falafel z sosem tahini


Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz kotleciki z ciecierzycy, popularne w Egipcie, Libanie czy Izraelu. Bardzo aromatyczne dzięki przyprawom które w sobie kryją. Wspaniale smakują razem z sosem tahini i chlebkiem pita lub ryżem. Świetnie sprawdzi się tu także dodatek w postaci sałaty lub ulubionych warzyw. 

PRZEPIS

  • 350-400 g suchej ciecierzycy uprzednio namoczonej (ja wsypuję ją do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na półtora dnia. Można kolejnego dnia wymienić wodę na czystą. Ważne aby wlać dużo wody, ponad poziom ciecierzycy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała garść posiekanej natki i kolendry (można dać samą natkę)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • olej

Sos tahini

  • 2 łyżki pasty tahini (kupnej lub domowej. Na domową przepis znajdziecie tutaj)
  • kubeczek naturalnego jogurtu (ja dodałam 250 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z małego kawałka cytryny
  • troszkę posiekanej natki lub kolendry
  • szczypta soli, kuminu i ostrej papryki


Ciecierzyce odcedzić i przesypać do garnka/miski/blendera. Dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy, sodę i wodę. Blendować cierpliwie aż masa będzie gładka. Na koniec dodać posiekaną natkę i kolendrę. Formować niewielkie, zwarte kuleczki lub kotleciki. 

Na patelni rozgrzać olej (ja tym razem nie smażyłam ich na głębokim tłuszczu i wyszły ,,lżejsze"). Kłaść falafele na gorący olej i smażyć ok. 3 minuty jedną i 3 minuty drugą stronę. Usmażone przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki na sos zblendować/wymieszać.

Falafele podawać można z chlebkami pita albo z ryżem, w towarzystwie sałaty lub ulubionych warzyw. Sosem można polać falafele albo pite/warzywa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa