Kuskus z warzywami



Po przepisie na kuskus z kurczakiem ( kliknij tutaj po przepis) czas na jego wersję bezmięsną. Jak zwykle to bywa w algierskich przepisach- w zależności od regionu czy nawet gustu gotującego- można spotkać się z różnymi przyprawami i warzywami używanymi w tym dniu. Osobiście spotkałam się kilkoma wersjami. Jedna zawierała tylko sól i pieprz. Inna oprócz soli i pieprzu, paprykę, ras el hanout i specjalne przyprawy do kuskusu. Jeszcze inna imbir, cynamon i kolendrę. 

Jeśli chodzi o warzywa, można użyć również liści kapusty, bobu lub groszku. 


Ja podaje Wam mój ulubiony przepis ale zachęcam Was aby eksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy i warzywa :) 


SKŁADNIKI:


  • kuskus
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 mała biała rzodkiew
  • kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
  • pomidor
  • garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
  • 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju do kuskusu i odrobina oleju do przesmażenia cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • słodka papryka
  • ras el hanout *
  • przyprawa do kuskusu * lub dowolne przyprawy które lubicie
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata


WYKONANIE:


Do garnka wlać odrobinę oleju, włożyć pokrojoną drobno cebulę i chwilę przesmażyć. 

Zetrzeć pomidora i dodać do środka. 

Wsypać wcześniej namoczoną cieciorkę, pokrojone w słupki warzywa i przyprawy. 

Zalać wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. 


Parowanie kuskusu:


Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać. 

Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.

Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma. 

Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującymi się warzywami.  

Parować 15 minut pod przykryciem.

Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli. 

Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut. 

Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości. 

Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.

Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Dodać przekrojone na połówki jajka.  

Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowały się warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)

Tradycyjnie kuskus podaje się wraz z maślanką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa