Po przepisie na kuskus z kurczakiem ( kliknij tutaj po przepis) czas na jego wersję bezmięsną. Jak zwykle to bywa w algierskich przepisach- w zależności od regionu czy nawet gustu gotującego- można spotkać się z różnymi przyprawami i warzywami używanymi w tym dniu. Osobiście spotkałam się kilkoma wersjami. Jedna zawierała tylko sól i pieprz. Inna oprócz soli i pieprzu, paprykę, ras el hanout i specjalne przyprawy do kuskusu. Jeszcze inna imbir, cynamon i kolendrę.
Jeśli chodzi o warzywa, można użyć również liści kapusty, bobu lub groszku.
Ja podaje Wam mój ulubiony przepis ale zachęcam Was aby eksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy i warzywa :)
SKŁADNIKI:
- kuskus
- cebula
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 mała biała rzodkiew
- kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
- pomidor
- garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
- 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju do kuskusu i odrobina oleju do przesmażenia cebuli
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- słodka papryka
- ras el hanout *
- przyprawa do kuskusu * lub dowolne przyprawy które lubicie
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata
WYKONANIE:
Do garnka wlać odrobinę oleju, włożyć pokrojoną drobno cebulę i chwilę przesmażyć.
Zetrzeć pomidora i dodać do środka.
Wsypać wcześniej namoczoną cieciorkę, pokrojone w słupki warzywa i przyprawy.
Zalać wodą i gotować aż warzywa będą miękkie.
Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać.
Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.
Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma.
Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującymi się warzywami.
Parować 15 minut pod przykryciem.
Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli.
Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut.
Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości.
Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.
Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Dodać przekrojone na połówki jajka.
Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowały się warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)
Tradycyjnie kuskus podaje się wraz z maślanką.
Komentarze
Prześlij komentarz