Przejdź do głównej zawartości

Kuskus z warzywami



Po przepisie na kuskus z kurczakiem ( kliknij tutaj po przepis) czas na jego wersję bezmięsną. Jak zwykle to bywa w algierskich przepisach- w zależności od regionu czy nawet gustu gotującego- można spotkać się z różnymi przyprawami i warzywami używanymi w tym dniu. Osobiście spotkałam się kilkoma wersjami. Jedna zawierała tylko sól i pieprz. Inna oprócz soli i pieprzu, paprykę, ras el hanout i specjalne przyprawy do kuskusu. Jeszcze inna imbir, cynamon i kolendrę. 

Jeśli chodzi o warzywa, można użyć również liści kapusty, bobu lub groszku. 


Ja podaje Wam mój ulubiony przepis ale zachęcam Was aby eksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy i warzywa :) 


SKŁADNIKI:


  • kuskus
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 mała biała rzodkiew
  • kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
  • pomidor
  • garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
  • 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju do kuskusu i odrobina oleju do przesmażenia cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • słodka papryka
  • ras el hanout *
  • przyprawa do kuskusu * lub dowolne przyprawy które lubicie
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata


WYKONANIE:


Do garnka wlać odrobinę oleju, włożyć pokrojoną drobno cebulę i chwilę przesmażyć. 

Zetrzeć pomidora i dodać do środka. 

Wsypać wcześniej namoczoną cieciorkę, pokrojone w słupki warzywa i przyprawy. 

Zalać wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. 


Parowanie kuskusu:


Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać. 

Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.

Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma. 

Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującymi się warzywami.  

Parować 15 minut pod przykryciem.

Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli. 

Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut. 

Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości. 

Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.

Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Dodać przekrojone na połówki jajka.  

Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowały się warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)

Tradycyjnie kuskus podaje się wraz z maślanką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło