Kruche ciasto z rabarbarem, dżemem malinowym i bezą
Moje ulubione ciasto z rabarbarem! Przepisów na takie ciasto jest w internecie całe mnóstwo- wszystkie bliźniaczo podobne. Ja ustaliłam własne proporcje nadzienia i eksperymentowałam z mąkami. Spróbujcie tej wersji a zakochacie się na amen :)
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej (albo 100 pszennej i 100 ryżowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- szczypta soli
nadzienie z rabarbaru:
- rabarbar ( u mnie ok. 580 g ale może być więcej. Ważne aby równomiernie i gęsto pokryć ciasto)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki mąki albo ryżowej albo ziemniaczanej
- 280 g dżemu malinowego niskosłodzonego
beza:
- 200 g cukru
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- płatki migdałowe
WYKONANIE
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól i masło. Rozetrzeć wszystko palcami a następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Formę (moja 20x26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a jej spód (bez boków) wylepić ciastem.
Spód podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec kilkanaście minut (gdy spód nie będzie już blady tylko zezłocony). Rabarbar umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łodygi pokroić na małe kawałki i włożyć do dużej miski. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać a następnie dodać połowę słoiczka dżemu malinowego. Wymieszać i odstawić.
Białka ubić na sztywno a następnie dodawać po trochu cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie gęsta dodać mąkę i wymieszać.
Podpieczony wcześniej spód posmarować resztą dżemu, wyłożyć rabarbar a następnie pianę z białek. Posypać wierzch płatkami migdałowymi.
Piec 25 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Piec kolejne 20 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz