Przejdź do głównej zawartości

Spaghtetti z baba ghanoush


Na pomysł dodania baba ghanoush do makaronu wpadłam pewnego dnia gdy okazało się, że zostało mi jeszcze trochę tej pysznej pasty w lodówce a miałam ochotę na jakiś szybki i ciepły obiad. Pamiętacie przepis na tę pyszną pastę? Jeśli nie, kliknijcie tutaj (baba ghanoush- pasta z bakłażana).

W ramach eksperymentu postanowiłam dodać jeszcze pesto bazyliowe a do drugiej porcji pesto z kolendry. Okazało się, że baba ghanoush z ziołowym pesto dodana do ciepłego makaronu tworzy fantastyczne w smaku danie.

SKŁADNIKI:
  • 2 bakłażany
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetii ( u mnie czarny ale może być zwykły lub jakikolwiek inny, wedle gustu)
  • pęczek świeżej bazylii lub kolendry

WYKONANIE:

Bakłażany położyć na palnikach kuchenki i opalać ok. 15 minut, przewracając z każdej strony kilka minut współpracy.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Kiedyś bakłażany były już czarne, zwęglone i miękkie zdjąć je z palników i położyć na blaszkę wyłożoną paperem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 minut.

Gorące bakłażany przeciąć na połowę i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Gdy trochę ostygnie, pokroić na drobne kawałeczki lub zblendować.

Przełożyć wszystko do miseczki i dodać sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę, tahini i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać dokładnie.

Makaron spaghetti ugotować.

Do blendera wrzucić bazylię lub kolendrę i dodać trochę oliwy. Wszystko zblendować (w tradycyjnym pesto oprócz ziół dodaje się orzeszki i czosnek. W tym daniu jednak orzeszków nie dodajemy a czosnek pomijamy gdyż znajduje się już w paście baba ghanoush).

Połączyć baba ghanoush razem z ziołowym pesto i dodać wszystko do ugotowanego, gorącego makaronu. Wymieszać i podawać ciepłe.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło