Kokosowy sernik na zimno
Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik na zimno o obłędnym kokosowym smaku. Robiłam go już wiele razy i za każdym razem niezależnie od okazji, cieszył się ogromnym powodzeniem wśród gości :)
- 250 g sera białego (2-3krotnie zmielonego lub takiego z wiaderka)
- 800 ml mleka kokosowego (o dobrym składzie)
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 5 batoników kokosowych (wafelkowe)
- 200 g białej czekolady
- 4 łyżki malibu (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe
- truskawki/pralinki kokosowe do dekoracji
WYKONANIE:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać ser biały i mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia.
Czekoladę rozpuścić i dodawać do niej po łyżce masy kremowej i mieszać trzepaczką (łącznie dodać 6 łyżek).
Następnie całość przelać do masy kremowej, dodać malibu i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie dodać 60 ml gorącej wody i wymieszać.
Dodawać do żelatyny po łyżce masy serowej i mieszać (łącznie dodać 5 łyżek) a na koniec przelać wszystko do naczynia z serową masą.
Dno tortownicy (24-26 cm) wyłożyć zblendowanymi batonikami i przelać na nie serową masę.
Włożyć do lodówki na całą noc.
Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi, owocami i pralinkami.
Komentarze
Prześlij komentarz