Kokosowy sernik na zimno





Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik na zimno o obłędnym kokosowym smaku. Robiłam go już wiele razy i za każdym razem niezależnie od okazji, cieszył się ogromnym powodzeniem wśród gości :)


SKŁADNIKI:

  • 250 g sera białego (2-3krotnie zmielonego lub takiego z wiaderka)
  • 800 ml mleka kokosowego (o dobrym składzie)
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 batoników kokosowych (wafelkowe)
  • 200 g białej czekolady
  • 4 łyżki malibu (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe
  • truskawki/pralinki kokosowe do dekoracji 

WYKONANIE:

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać ser biały i mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia.

Czekoladę rozpuścić i dodawać do niej po łyżce masy kremowej i mieszać trzepaczką (łącznie dodać 6 łyżek).

Następnie całość przelać do masy kremowej, dodać malibu i wymieszać.

Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie dodać 60 ml gorącej wody i wymieszać.

Dodawać do żelatyny po łyżce masy serowej i mieszać (łącznie dodać 5 łyżek) a na koniec przelać wszystko do naczynia z serową masą.

Dno tortownicy (24-26 cm) wyłożyć zblendowanymi batonikami i przelać na nie serową masę.

Włożyć do lodówki na całą noc.

Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi, owocami i pralinkami.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa